Hlavní obsah

Na zámku Mníšku pod Brdy se připravuje už 16. ročník Velikonoční veselice

Novinky, Marie Charvátová

V neděli 16. dubna se bude na zámku a v předzámčí Mníšku pod Brdy konat tradiční Velikonoční veselice s kuřetem. Po celý den bude probíhat pestrý program na nádvoří i v zahradě a v zámku prohlídky pro dospělé i pro rodiny s dětmi.

Foto: Anna Čelouchová
Článek

Těšit se mohou hlavně děti. Přivítá je velké žluté kuře a pozve je na jarmark, kde mohou zakoupit dobrůtky a pamlsky, do výtvarné dílny, kde si vyzdobí velikonoční vajíčko, na tanečky a divadýlko, do Kouzelného sklepení, kde potkají pohádkové bytosti, na prohlídky zámku s mníšeckou princeznou a pochopitelně také na šermíře a šermířská vystoupení.

Během dne spatří zábavné ukázky bojových dovedností pánů rytířů a mušketýrů, prohlédnou si jejich zbraně a výstroj, potěžkají meče a třeba si nějaké základy zápolení, jednoduché obraty a výpady vyzkouší i na vlastní kůži.

Život šlechtice v dávné době nebyl žádná legrace. Jezdit na koni a šermovat uměli skoro dřív než chodit, vždyť své schopnosti bojovníka museli prokazovat téměř neustále. Když chtěli získat srdce své vyvolené dámy, když potřebovali obhájit svou čest a porazit protivníka, když se účastnili turnajů a různých klání, když museli do bitvy a do souboje. Kdo neobstál, dlouhého věku se nedožil.

Na Mníšku si na Velikonoce ale na rozdíl od dávných šlechticů legraci užijete. Uvidíte ukázky soubojů a vystoupení skupiny historického šermu Alotrium nebo představení "Pohádka aneb Vyprávěj" v podání tanečního a šermířského divadla IRIS. Známé příběhy, jak je asi neznáte, určitě rozveselí malé i velké diváky.

Reklama

Výběr článků

Načítám