Hlavní obsah

Na vyhlídku na vrchu Děvín vede cesta Prokopským údolím

Novinky, Jiří Cysař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podzim se pomalu začíná ujímat své vlády a tak čas na výlet je kratší než v létě. Proto dnešní čas strávíme v Praze a to na vrchu Děvín s výhledy na Prahu.

Foto: Jiří Cysař

Jezírko

Článek

Od metra Nové Butovice se po Radlické vydáváme do Prokopského údolí. Vstupujeme do lesa a stoupáme na louku nad Prokopským údolím a po lesních cestách jdeme, až se napojíme na cyklistickou trasu A 122 a klesáme do Hlubočep k Jezírku.  

Toto místo je schované kousek od trasy modré turistické značky a i když si kousek zajdeme, stojí za to se zde zastavit. Vracíme se zpět na cyklistickou trasu A 122 a vystoupáme opět po asfaltové cestě po občerstvení v místních restauracích. Celou dobu nad námi velmi nízko létají přistávající dopravní letadla. Naše kroky míří na Děvín.

Je to výrazný vrch v Praze s nadmořskou výškou 310 m nad levým břehem Vltavy. Jeho umístění je na hranicích Hlubočep a Radlic. Území je součástí přírodního parku Prokopské a Dalejské údolí, vrchol spadá do národní přírodní rezervace Prokopské údolí. Na severní straně návrší se nachází přírodní památka Ctirad, z jihu, východu i severu je vrch ohraničen obloukem železniční trati Pražský Semmering.

Před námi je nyní výhled na Barrandovský most a sídliště Barrandov v dálce vidíme Cukrák a i nový dálniční most přes radotínské údolí. Prohlédneme si toto mýtické místo a vydáváme se dále po Pražské plošině k dalším panoramatickým výhledům na hlavní město.

Jsou to dech beroucí pohledy, kde se v dálce rýsují obrysy sídliště Prosek a tyčící se Žižkovská věž i s věžáky na Budějovické pláni. Můžeme zhlédnout Vyšehrad i Palác kultury - prostě celá velká část Prahy je pod námi. Postupujeme dále a už vidíme Zlíchov a Smíchovské nádraží s tekoucí Vltavou pod námi. Vše z toho místa e přehledné a ukazuje na historický vývoj Prahy. Jak se postupně rozrůstala až k sídlištím na okrajích města. Vítr je zde vždy silný a jistě zde budou za několik dní létat draci.

Celou dobu máme na pravé straně plošiny vodárenskou modrou věž. Na Děvíně, v místě zvaném Dívčí hrady, se nachází vodárenský areál z roku 1976, určený pro zásobování Jihozápadního Města vodou. Součástí tohoto zařízení je přečerpávací stanice, napájená potrubím z vodojemu v Jesenici u Prahy, jakož i vyrovnávací vodárenská věž.

Přírodní památka Ctirad se nachází na severním okraji návrší Děvín nad Zlíchovem včetně zářezu silnice u Dívčích Hradů a opuštěného lomu Bílá skála východně pod železnicí. Důvodem vyhlášení přírodní památky byla ochrana významných odkryvů geologických vrstev siluru a devonu Barrandienu. V těchto odkryvech se nalézají četné opěrné geologické profily a naleziště zkamenělin známá již od dob Joachima Barranda. Území přírodní památky pokrývá skalní a stepní vegetace.

Pokračujeme na Ctirad a dále už zastavěné části města a to Radlic a Zlíchova. A pak na autobus 120, který nás doveze k Andělu na Smíchově. Náš ryze pražský výlet pomalu končí a tak jen malé shrnutí cesty. Jedná se o pohodovou trasu pro každého turistu včetně rodin s dětmi. Měří zhruba kolem deseti kilometrů a nabízí opravdu velmi pěkné výhledy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám