Hlavní obsah

Na Soláni budou v pátek soutěžit sekáči trávy

Novinky, Martina Žáčková

Na hoře Soláň u Velkých Karlovic na Vsetínsku si v pátek 28. června vpodvečer opět dají dostaveníčko sekáči s kosami. Již počtrnácté se tu uskuteční Sečení lúk, kterou doprovodí soutěž sekáčů i folklórní vystoupení.

Foto: Leona Brázdilová

Sečení lúk na Soláni patří každoročně k nevšedním zážitkům.

Článek

Již od 15 hodin mohou zájemci přihlížet ukázkám kutí kosy a oprav hrábí u pořádající Zvonice Soláň. Hlavní program vypukne v 18 hodin na louce u Korytářů vedle Valašského ateliéru u Hofmanů.

„Návštěvníci uvidí ukázky tradičního sečení trávy kosou. Slavnostní salvou a prvním „zásekem luk“ se představí také portáši,“ láká vedoucí pořádající Zvonice Soláň Alena Vašutová.

K tanci a poslechu zahraje cimbálová muzika Soláň, zazpívá ženský pěvecký sbor Karlovjanky, mužský pěvecký sbor z Kunovic a zatančí dětský soubor z Kysuc. Samotná soutěž o nejlepšího sekáče je otevřena všem příchozím, kteří mohou v klání získat atraktivní ceny. 

Vrchol hory Soláň (860 m. n. m.) je již odpradávna považován za jedno z nejkrásnějších míst Valašska. Nabízí půvabný výhled na okolní pohoří Javorníků a Moravskoslezských Beskyd i do malých údolíček Horního Vsacka. Podvečerní slavnost Sečení lúk tak každoročně patří k nezapomenutelným zážitkům. Více o Sečení lúk se dočtete zde.

Další program na páteční večer nabízí také Penzion Pod Pralesem ve Velkých Karlovicích, kde se v 19 hodin uskuteční první z chystané série koncertů pod širým nebem Karlovské hudební léto. Zahraje skupina Svítání. Vstupné je dobrovolné.

Velké Karlovice budou žít řadou zajímavých akcí prakticky po celé prázdniny. V neděli 30. června se například koná loutkářský festival Divadelní stodola, určený především dětem.

Na 6. července se chystá Soutěž o nejlepší valašský sýr a Hrnčířský den. O týden později si přijdou na své sportovci díky závodu horských kol BIKE VALACHY za účasti olympijského vítěze Jaroslava Kulhavého. Atraktivní podívanou slibuje také Formanský den pořádaný Jezdeckou stájí RED REBELS R+H & VALENCIO HOLČÁK s ukázkami drezúry koní, kovbojskou show, parkurem, koňským fotbalem či dostihem poníků. Završí ho koncerty skupin Čechomor a Buty.

Reklama

Výběr článků

Načítám