Hlavní obsah

Na prohlídku zámku v Mníšku pod Brdy bez placení, nebo jen za poloviční vstupné

Novinky, Marie Charvátová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při příležitosti blížícího se Mezinárodního dne památek zveme návštěvníky zámku v Mníšku pod Brdy na prohlídku prvního okruhu zdarma nebo za poloviční vstupné. Akční vstupy využijte v sobotu 18. dubna nebo už i v úterý 14. dubna a ve čtvrtek 16. dubna. A poté ještě každé úterý až do konce měsíce.

Foto: Anna Čelouchová

Zámek Mníšek pod Brdy zve na 1. prohlídkovou trasu návštěvníky zdarma.

Článek

Slevy na nás útočí z každé výkladní skříně, tak proč je nevyužít i při vstupu do zámku? Kdo v těchto dnes zavítá do Mníšku pod Brdy, nesmí minout jednu z dominant města, čtyřkřídlý barokní zámek se třemi nárožními věžemi.

Protože se blíží Mezinárodní den památek a historických sídel, který připadá na sobotu 18. dubna, zámek při té příležitosti nabídne návštěvníkům v tento den prohlídku prvního okruhu zdarma. Startujeme v 10.00 hodin, poslední prohlídka začíná v 15.50. Lístky zdarma před vstupem do zámku si každý musí vyzvednout v zámecké pokladně.

Pokud má někdo na sobotu už jiný program, nemusí vůbec litovat. Akční slevu na vstupném může využít i v jiných dnech. A kdy? Už 14. dubna od 13.30 do 15.50 hodin a ve čtvrtek 16. dubna od 11.10 do 15.50 hodin. A poté ještě v úterý 21. a 28. dubna, vždy od 13.30 do 15.50. Vstupné sice nebude úplně zdarma, ale s velkou padesátiprocentní slevou.

Prohlídka 11 velkolepě zařízených místností, které byly využívány zejména k reprezentačním účelům, při slavnostních příležitostech, recepcích a návštěvách hostů, a proto se na jejich výzdobě nikterak nešetřilo, bude stát pouhých 45 korun, snížené vstupné jen 30 Kč.

Místnosti, mezi které náleží velké jídelny a salóny, pánské a dámské budoáry, pracovna nebo knihovna, jsou plné cenného míšeňského a vídeňského porcelánu, intarzovaného nábytku, cínového nádobí. Uvidíte japonské kabinety, křišťálové lustry, benátská zrcadla, rodokmeny na pergamenu i portrétní galerii majitelů Mníšku.

Nepřijdete ani o to, co patří mezi nejcennější z celého zámku – původní klenutou barokní kapli s překrásnou dochovanou štukovou výzdobou, bohatě vyřezávanými dřevěnými lavicemi s erbem stavitelů zámku a vzácným oltářním obrazem, jehož autorem není nikdo jiný než známý český malíř období baroka Karel Škréta.

Zámecká kaple zasvěcená svatému Serváci je umístěna v jedné z nárožních věží. Proč má zámek věže jenom tři? I to se na prohlídce dozvíte a během ní do všech věží nahlédnete. Odnesl nám jednu čert? Nebo naopak nedonesl? Zakokrhal kohout příliš brzy? Nebo to bylo všechno úplně jinak? Přijďte na návštěvu a určitě se dozvíte. Akční slevy a vstupné zdarma platí pouze pro jednotlivce, ne pro organizované skupiny.

O víkendu 18. a 19. dubna samozřejmě ale můžete navštívit na mníšeckém zámku i ostatní jeho interiéry. Moderně a prakticky vybavené ložnice a koupelny posledních pánů na klasických nebo kostýmovaných Prvorepublikových prohlídkách druhé trasy a bohatý program je připraven po oba dny i pro rodiny s dětmi. Speciální prohlídky zámku, Kouzelné sklepení, výstava módy i výtvarný ateliér. Nudit se nebudete.    

Reklama

Výběr článků

Načítám