Hlavní obsah

Na předávání Cen Františka Filipovského mělo svá želízka v ohni i Brno

Novinky, Simona Polcarová

Jiří Kubík a Jana Musilová, to jsou jména brněnských umělců, která bodovala při letošním udělování Cen Františka Filipovského za dabing v Přelouči. Želízek v ohni však mělo Brno na 23. ročníku, jehož slavnostní vyhlašování výsledků připadlo na sobotu 16. září, ještě víc.

Foto: Simona Polcarová

Jana Musilová přebírá Cenu diváků za roli agentky Scullyové.

Článek

Už předem vešlo ve známost, že Cenu Františka Filipovského za celoživotní dabingovou tvorbu získá brněnský režisér Jiří Kubík. A tak se také stalo. Na svém kontě má režisér českého znění mj. seriály jako Star Trek, JAG, Jake a tlusťoch či filmy Kočičí lidé, Traffic – nadvláda gangů, Čokoláda, Hodiny nebo Frida.

V nominaci na nejlepší ženský herecký výkon v dabingu se za roli Audrey ve filmu Soukromé očko objevila herečka a pedagožka brněnské JAMU Sylva Talpová, jejíž hlas dobře známe ze seriálů Big Ben či Star Trek, kde ztvárnila kapitánku Janewayovou. Cenu si však nakonec odnesla Martina Hudečková za namluvení Bridget Jonesové ve filmu Dítě Bridget Jonesové.

Příjemným překvapením se stala při slavnostním předávání Cena diváků pro brněnskou herečku Janu Musilovou za roli agentky Dany Scullyové v seriálu AKTA X.X. V mužské divácké kategorii uspěl herec Jiří Dvořák, shodou okolností spolužák Musilové z brněnské JAMU.

„Vůbec jsem to nečekala, do Přelouče jsme jeli podpořit v početné skupině herců z Brna režiséra Jiřího Kubíka, jenž měl přebírat krásné ocenění za celoživotní tvorbu. V polovině večera vyhlásili cenu pro nejpopulárnější dabingovou herečku a vzápětí v ukázce ze seriálu Akta X promluvila mým hlasem Dana Scullyová. Překvapení vystřídala obrovská radost a za chvíli už jsem stála na jevišti,“ popisuje své dojmy herečka Jana Musilová.

Herečku, muzikálovou zpěvačku a šansoniérku Janu Musilovou, která propůjčila svůj hlas oblíbené agentce ve všech sériích kultovního seriálu, můžete vidět na její domovské scéně, jíž je Městské divadlo Brno, v inscenacích Donaha!, My Fair Lady, Brouk v hlavě, Dokonalá svatba či Mrtvé duše.

V říjnu ji čeká premiérové uvedení muzikálu Děsnej pátek, kde se představí v roli Torrey, a v prosinci se společně s návratem Mary Poppins objeví ve stejnojmenném rodinném muzikálu na jevišti jako maminka Winifred Banksová. Do konce roku Musilová chystá ještě tři šansonové večery s Jiřím Maláskem v Odrách, Rájci-Jestřebí a ve Znojmě a pro své fanoušky v Brně plánuje také vánoční koncert.

Brněnská jména figurovala v Přelouči i u kategorií nejlepší zvuk (film Velký draft, zvuk Michal Zatloukal) a Cena Františka Filipovského za dabingové zpracování televizních nebo filmových snímků animované a dětské tvorby. České znění filmu Příběhy ze Země Oz: Dorotčin návrat z Brněnské soukromé televize v úpravě Kateřiny Mendlové Horáčkové a režii Pavly Horňákové (hudební režie se ujal herec Robert Jícha) však svou nominaci neproměnilo.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám