Hlavní obsah

Na pražské umísťovací výstavě budou kočky hledat nové majitele

Novinky, Dana Javůrková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opuštěné, nechtěné kočky. Je jich stále tolik. Spolky na ochranu zvířat to vědí, protože se o některé z nich starají. Nemohou se postarat o všechny, o kterých vědí. Jen o některé, které to potřebují nejvíce. Ale ty, které k nim přijdou, připraví do adopce. Proto výstavy. Tam je naděje.

Foto: Dana Javůrková
Článek

Spolky na ochranu zvířat pravidelně pořádají umísťovací výstavy koček. Pořádají umísťovací výstavy v kavárnách, ve veterinárních klinikách, v muzeu Betlémů na Karlštejně. Zvou na tyto výstavy koček všechny lidi, co mají rádi kočky.

A lidé přijdou. Dívají se, povídají si, vybírají, váhají, radí se. A někdy, když přeskočí ta správná jiskra zájmu mezi nimi a opuštěnou kočkou, tak se pro ni rozhodnou. Vezmou si ji domů. Adoptují si ji. Slíbí dobrovolníkům ze Spolků na ochranu zvířat, že se o ni budou starat.

To je konečný cíl snažení všech spolků, které spojily své síly na ochranu zvířat. Najít kočce bez domova nový domov. Kočce, kterou lidé opustili, vyhodili, která je už nezajímá, kterou nechtějí. Kočce, která se ztratila a marně hledá své lidi. Kočce, která zůstala sama, když jí její milovaná panička zemřela. Když se toto podaří, cíle je dosaženo. A je jedno jaká je, zda mladá či stará, zda mazlivá či bojácná. Jeden život, jedno ubohé zvíře je zachráněno. A to je hodně.

V neděli 19. května se koná další umísťovací výstava koček. Tentokrát na Veterině Smíchov, v ulici Na Skalce 27 v Praze 5. Od 10 do 17 hodin bude na hodné lidi a na svou šanci čekat okolo 40 koček bez domova.

Kočky tam budou různé, z různých ochranářských organizací Prahy a Středočeského kraje. Všechny kočky na výstavě mají jedno společné, chtějí mít své lidi, svůj domov, svůj pelíšek. A plnou mističku s krmením. Čekají v klecích na svou druhou šanci. Neumí si samy pomoci, proto jim pomáhají nadšení dobrovolníci.

A proč to dělají? Protože to ty kočky potřebují. Ony nemohou za lhostejnost a necitelnost těch, kteří se o ně nepostarali. Je to na dobrovolnících ze spolků. Ti je léčí, očkují proti kočičím nemocem. Všechny kočky v péči spolků na ochranu zvířat jsou očkované proti kočičím nemocem, dospělé kočky jsou kastrované. Na výstavě bude po celou dobu přítomna veterinární lékařka, která návštěvníkům poskytne informace o chovu koček a péči o ně.

Pokud se zájemce rozhodne adoptovat kočku bez domova, sepíše se s ním adopční smlouva, v které se nový majitel zavazuje, že se o kočku bude řádně starat a pokud ji už nebude chtít, vrátí ji do ochranářské organizace. Adopční poplatek za kastrovanou a očkovanou kočku je 1 200 Kč. Je to jen část nákladů na kočku vynaložených - tento adopční příspěvek je solidárním darem ve prospěch opuštěných koček.

Kočky ochranářské organizace neprodávají. Kočky darují hodným lidem za adopční poplatek. Ta kočka, kterou si lidé adoptují, je veterinárně ošetřená, očkovaná, kastrovaná. Ale ta, která čeká venku, až se uvolní místo, ještě ošetřená není. Je hladová a často nemocná. Pro ni dáváte adopční poplatek. Tím jí pomáháte. Děkujeme, že společně s ochranářskými organizacemi zachraňujete kočky.                 

Reklama

Výběr článků

Načítám