Hlavní obsah

Na mníšeckém zámku je o dětské programy velký zájem

Novinky, Jana Digrinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na zámku v Mníšku pod Brdy od počátku května nabízí pro rodiny s dětmi nové programy. Zajít lze do Kouzelného sklepení nebo si poslechnout Co si žáby vyprávěly a navštívit ložnice, koupelny, dětský pokoj a pokoj pro miminko.

Foto: Anna Čelouchová

Kouzelné sklepení je plné tajemných postaviček.

Článek

Na prohlídkách se navíc dozvíte spoustu zajímavého o životě na zámku, o zálibách a koníčcích paní hraběnky, pana barona, o životě jejich dětí i vnoučků.  

Vedle zámku se rozprostírá velký zámecký rybník. Ten je plný žab, které každý večer vylézají, usadí se na hrázi a kuňkají, kvákají a vyprávějí. „A já to musím každý den poslouchat,“ povzdechla si zámecká průvodkyně, Zelená vodnice. „Po čase jsem ale zjistila, že je to zajímavé vyprávění. Žáby vzpomínají na život na zámku před sto lety a já jsem teď o tom přišla vyprávět dětem,“ dodala.  

„Na prohlídkách budeme dětem a jejich rodičům vyprávět o životě rodiny Kastů. Zejména paní hraběnka Terezie byla velice moderní dáma,“ doplňuje další průvodkyně, Květinová paní.

Šlechtická rodina Kastů na zámku bydlela v době, která již byla plná technických vymožeností. „Paní Terezie například velice ráda fotografovala a děti mají velikou radost, když takový starodávný fotoaparát poznají,“ říká Květinová paní.  

Kromě prohlídek soukromých komnat nabízí Mníšek dětem i návštěvu reprezentačních sálů. V nich probíhá prohlídka Cesta za pohádkou, na které se z dětí stanou detektivové s důležitým úkolem. Nalézt všechny pohádky, které se nám na zámku ukryly.

„Děti jsou velice bystré a dokáží dokonce pojmenovat všech sedm trpaslíků,“ řekla průvodkyně Marie Charvátová. Na prohlídkách si mohou děti s průvodkyní přeříkat říkanky z pohádek nebo zazpívat známé filmové melodie. Co třeba Pramen zdraví z Posázaví?  

„Dětské prohlídky rodiny rády doplňují i krátkou patnáctiminutovou návštěvou tajemného Kouzelného sklepení,“ zve do dalších interiérů, tentokrát do sklepů, průvodkyně Anna Čelouchová.

Po točitém schodišti se sestoupí do pohádkového světa. Tam se děti setkají s princeznou, králem, ježibabou nebo vílou. Koho tam ještě uvidíte? Přijďte se podívat.  

Prohlídky pro děti trvají 35-40 minut a je nutné se na ně rezervovat na tel. 318 590 261.

Program akcí v květnu:  

Sobota a neděle 11. a 12. května – Co si žáby vyprávěly

Sobota a neděle 11. a 12. května – Co si žáby vyprávěly Sobota a neděle 18. a 19. května – Cesta za pohádkou

Sobota a neděle 11. a 12. května – Co si žáby vyprávěly Sobota a neděle 18. a 19. května – Cesta za pohádkou Pátek 24. května – Podvečerní prohlídky s andělem a Bílou paní

Sobota a neděle 11. a 12. května – Co si žáby vyprávěly Sobota a neděle 18. a 19. května – Cesta za pohádkou Pátek 24. května – Podvečerní prohlídky s andělem a Bílou paní Sobota 25. května – pěvecká soutěž Brdský kos

Sobota a neděle 25. a 26. května – Co si žáby vyprávěly      

Reklama

Výběr článků

Načítám