Hlavní obsah

Na Hanou zavítal Usain Bolt, přinesl olympijský oheň

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po loňském úspěchu se i letos Mount Nezamysl stal dějištěm ojedinělé sportovní akce. Desítky závodníků z celého světa se v pátek ohřály u olympijského ohně, který do dějiště her přinesl skoro skutečný Usain Bolt, aby bojovaly o mety nejvyšší. A tak se v Nezamyslicích lyžovalo, bobovalo a hlavně bavilo.

Foto: Leona Roháčková

Usain Bolt, byť se cestou s olymppijskou pochodní poněkud zmenšil, byl skutečnou ozdobou klání

Článek

Pod osmitisícový Mount Nezamysl  - měřeno v milimetrech, jak podotýkají místní – se dostavily desítky sportovců z celého světa. Nechyběli mezi nimi ani Řekové, Poláci, Rusové, Turci, Somálci  či Australané. Šest kruhů namalovaných na stadionu -pořadatelé tvrdí, že je vždy lepší mít o kolečko víc- symbolicky uvítalo světovou běžeckou jedničku, Usaina Bolta.

Co na tom, že cestou z rodné Jamajky se zdrcl  o pár desítek centimetrů, jeho gesta byla nezaměnitelná. Po uvítací řeči předsedy olympijského výboru Juana Antonia Doubraviče, jinak starosty Nezamyslic, zapálila olympijský oheň manželka doktora Dráta, dopravená na místo eskortou Veřejné bezpečnosti. Zmíněná dáma sice vzápětí prchla neznámo kam s želízky na rukou, sportovní klání ale policejní razie neohrozila.

Zástupci jednotlivých zemí se jako první vrhli na hromadný start běhu na lyžích. Závod díky nadlidskému výkonu vyhrála reprezentantka Austrálie. Někteří závodníci byli nuceni odhodit v třeskutém vedru nejen hrdost, ale i lyže a tak využili pomoci bližních. Za hlasitého pokřiku Řecko zachraňuje Turecko se do cíle na posledním místě vřítili hned dva závodníci na jediných lyžích.

Optimální sněhové podmínky pro bobovou dráhu

Severní strana Mount Nezamysl pak díky zasněžování pěnovým dělem místního sboru dobrovolných hasičů poskytla optimální sněhové podmínky pro bobovou dráhu. Své výkony a kreativitu předvedli nejen sportovci, ale i přítomní diváci, kteří neodolali pokušení svézt se na čemkoliv a ochladit se v ledově svěží bílé pěně.

Velký dík patří všem aktérům soutěží, pořadatelům, kulturní a sportovní komisi, sboru dobrovolných hasičů, sportovcům, hudbě, sponzorům, zkrátka všem zúčastněným za skvělou a perfektní přípravu a také divákům, kteří se přišli pobavit, fandit a zasmát. A v neposlední řadě bandě Nezamyslických mažoretů v čele s Josefem Benešem a Janem Košárkem, kteří tuto recesistickou akci vymysleli.

Nezamysličtí mažoreti vystupovali veřejně vůbec poprvé na tradičním místním vinobraní v září 2006. Ryze amatérská a hlavně levná příležitostná recesistická skupina velmi mladých třicátníků se tehdy předvedla v rolích Sněhurky a sedmi trpaslíků. Od té doby nastudovali mažoreti řadu vystoupení, kterými pobavili stovky nadšených diváků.

Ti zcela jistě nezapomenou na skvělou interpretaci Labutího jezera či ojedinělou prezentaci mažoretů v podobě roztleskávaček při fotbalovém mači týmu vdaných a svobodných žen. V polovině prvního poločasu vyběhli v sexy roztleskávačských minišatech na hřiště a začali oba týmy povzbuzovat hlasitým pokřikem: „Vy svobodné Hanačky dáváte nám za kačky, vy maminy od Hané, vy jste za nás provdané“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám