Hlavní obsah

Na Buchlově se bude opět bojovat o hrad - a nejen to

Novinky, Dagmar Šnajdarová

V sobotu 9. srpna se na hradě Buchlově odehraje velká bitva o samotný hrad. A bude to nejen o řinčení brnění a zbroji, ale zažijete i hudbu, tanec, divadlo či ochutnávku pochoutek z dymníku. Vše bude o středověku a o tom, jak si páni z Kunštátu žili na Buchlově.

Foto: Dagmar Šnajdarová

V erbu tří pruhů. Páni z Kunštátu na Buchlově

Článek

Letošní rok je pro Národní památkový ústav Rokem pánů z Kunštátu, a to na počest 550. výročí mírových misí nejvýraznějšího představitele kunštátského rodu, českého krále Jiřího z Kunštátu a Poděbrad.

Historie rodu s erbem tří pruhů se týká i hradu Buchlova, protože Kunštáti (Jan Boček Kuna z Kunštátu) jej měli ve svém držení.

Bohatý program začíná na Buchlově hned v 10:00 hodin historickou hudbou Ratus Ratus a pokračuje v 10:30 tanečním vystoupením souboru Porta Temporis. Po krátkém šermířském a dalším hudebním vystoupení se v pravé poledne odehraje bitva o hrad Buchlov. A v obdobném tempu se bude po celou sobotu odehrávat další kulturní program.

Na Buchlově se opravdu nudit nebudete, s dětmi můžete navštívit dětský prohlídkový okruh „Pastelkami po hradě Buchlově“ nebo se podívat na divadelní pohádky s rytířskou tematikou.

Dospělé návštěvníky jistě zaujme výstava historických kostýmů přímo na prohlídkové trase nebo ochutnávky pokrmů dle historických receptů. Chybět nebude ani ukázka středověké tortury – neboli práva útrpného, dávného soudního prostředku, který sloužil k donucení obviněného nebo svědka k přiznání se.

A o tom, jak si žili páni z Kunštátu na Buchlově, bude vyprávět divadelní a šermířské vystoupení skupiny Revertar. 

Hrad Buchlov

Hrad Buchlov byl založen v 1. polovině 13. století pravděpodobně českým králem Přemyslem Otakarem I. Ze stavebně historického hlediska se hrad řadí do přechodného období románsko-gotického. Hrad byl založený jako významný strategický bod a správní středisko se soudní pravomocí, takzvaným loveckým právem.

Prohlídkové trasy vedou prostorami pozdně románskými přes ranou gotiku, renesanci, baroko až po expozici 19. století.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám