Hlavní obsah

Muzeum ve Volyni nabízí opět nové expozice

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Romantické prostředí mohutné středověké tvrze je využíváno Městským muzeem ve Volyni. Že by se expozice takzvaně okoukaly a návštěvníci zde nacházeli stále to samé, se rozhodně nelze obávat. Krom představování dovednosti regionálních řemeslníků a tvorby místních umělců se v tvrzi pořádají koncerty.

Foto: Petr Hejna

Panna Maria, matka Krista

Článek

Jednoznačně zaujme s duchem Vánoc souznívající kolekce vybraných obrazů ze sbírek Městského muzea ve Volyni s názvem Panna Maria, matka Krista, olejomalby pocházejí většinou z 18. a 19. století.

Výstavní prostory, kde jsou obrazy umístěny, slouží i k pořádání koncertů, poslední z nich proběhl v pátek 14. prosince, kdy zde vystoupila progresivní space-free-jazzová čtyřčlenná formace Lonker See z Polska.

Výstava obrazů s mariánskou tématikou byla zahájena 4. prosince a k vidění bude pouze do 26. ledna 2019, takže rozhodně při návštěvě Volyně si ji na přelomu či počátku roku nenechte ujít. 

O patro výše nedávnou kolekci věnovanou dýmkám a tabáku nahradila ukázka rozmanitých drobných přírůstků do muzejní sbírky, získaných v posledních dvou letech, tedy v období roků 2016 až 2018. Ta bude k vidění až do 30. března.

Nejvyšší patro tvrze, sloužící jako galerie, nabízí práce – obrazy, grafiky, porcelán a skleněné plastiky letos nečekaně zemřelého strakonického výtvarníka Jiřího Kubelky (*1960). Pohled na jeho tvorbu, vystavený od 10. listopadu a shrnutý do retrospektivy Kruh, bude umožněn příznivcům nejen abstraktní tvorby rovněž do konce března příštího roku. 

Z dalších plánovaných akcí pro brzký příští rok jistě spoustu návštěvníků osloví velká výstava věnovaná 150. výročí založení místní jednoty Sokola.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám