Hlavní obsah

Muzeum v Žihobcích na Šumavě nabízí i v zimě nové výstavy, například Netopýří

Novinky, Jan Kaše

V letošním roce otevřené Muzeum Lamberská stezka se kromě překrásných zámeckých prostor a stálých expozic může pyšnit i řadou zajímavých výstav a akcí. Jedna taková, nazvaná Netopýři, začíná ve čtvrtek 29. listopadu.

Foto: Jan Kaše

Kostra netopýra

Článek

Netopýři vyvolávají v lidech již od dávných dob nejrůznější pocity a někdy i obavy. Bývaly jim přisuzovány nejrůznější vlastnosti a schopnosti, někteří je dokonce označovali za upíry.

Výstava Netopýři, která začíná právě dnes v Muzeu Lamberská stezka v šumavské obci Žihobce, ukazuje tyto drobné živočichy v úplně jiném světle.

Zbytečné obavy z netopýrů

Výstava vyvrací mýty, které se kolem netopýrů vytvořily. Lidé se jich skutečně bát nemusí – nezamotají se do vlasů, neprokoušou zeď, aby vnikli do obydlí, nenapadnou člověka ani mu nesají krev, neboť všichni u nás žijící netopýři se živí pouze hmyzem.

„Pokud nedochází k fyzickému kontaktu lidí s netopýry, není třeba se obávat přenosu nemocí a dalších hygienických rizik. Moč a drobný trus netopýrů rychle vysychají a obvykle tedy nepředstavují velký hygienický problém," dočtete se na jedné z informačních tabulí.

Netopýří trus, který je bohatý na dusík, je navíc považován za výborné a kvalitní hnojivo.  

Malé lebky, létající blány a echokolace

Netopýři jsou jediní létající savci. Létání jim umožňuje blána, která „je napjatá mezi prodlouženým předloktím, čtyřmi velmi prodlouženými prsty přední končetiny, zadníma nohama, ocasem a tělem.“

Je úžasné, jak se u těchto drobných živočichů vyvinula schopnost echokolace, tedy vysílání zvuků do prostoru, jejichž odraz od předmětů zachycují. To jim umožňuje orientovat se v prostředí, zaměřit kořist a vyhnout se překážkám.

Na výstavě můžete také shlédnout kostru a lebky netopýrů, které jsou velmi drobné, což se zdá vzhledem k popsaným schopnostem těchto savců až neuvěřitelné.

Proč jsou netopýři tak zranitelní?

I když jde o téměř dokonalé živočichy, zvláště co se týče jejich pohybu v prostoru, jsou ve skutečnosti velice zranitelní, a to z několika důvodů. Jednak rodí mláďata pouze jednou ročně, přičemž počet se omezuje většinou na jedno, maximálně dvě. Na stav netopýří populace má vliv i poměrně velká úmrtnost mláďat.

„Velkou roli v jejich životě hraje tradice. Znalost úkrytů se předává z dospělých jedinců na mláďata učením. U některých druhů může mít zničení významného tradičního úkrytu (např. letní kolonie, zimoviště) fatální následky pro celou populaci," uvádí se na výstavě.  

Půda žihobeckého zámku

Samotný zámek v Žihobcích, resp. jeho půda, má k netopýrům velice blízký vztah. Každoročně se zde shromažďuje až osmdesát netopýřích matek, aby zde vyvedla mláďata. Konkrétně se jedná o vrápence malého, který byl na sklonku 20. století na hranici vymření.

Výstava je výbornou příležitostí nejen pro dospělé, ale zejména pro děti, jak blíže poznat život těchto savců. Malí návštěvníci si také mohou poskládat netopýří puzzle, rozluštit netopýří hlavolam, spočítat, kolik je na obrázku netopýrů či vyzkoušet si svůj sluch.

Zavítat na tuto jedinečnou výstavu můžete od pondělí do pátku, a to až do 28. února 2013.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám