Hlavní obsah

Muzeum povstání a „sběru brambor“ v Banské Bystrici

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po rozdělení státu před více než dvaceti lety se zapomíná i na společnou historii. Jedním z mezníků pro Slováky, ale i Čechy a Moravany bylo Slovenské národní povstání. Můžeme se přít, nakolik bylo celonárodní, co přineslo, ale bylo. A bojovali v něm také Češi.

Foto: Vratislav Konečný

Památník povstání

Článek

V jeho centru, Banské Bystrici, je již několik let otevřena moderní expozice.

Povstání je určeno daty 29. 8. a 28. 10. 1944, kdy padla B. Bystrica, povstalecké  centrum. Středoslovenské město, významné kulturní i průmyslové centrum, se za poslední roky změnilo k nepoznání. Náměstí SNP je svou architekturou, restaurovanou s velkou citlivostí, přirozeným centrem dění s řadou pamětihodností. Vždy se tu odehrávaly důležité události, jednou z posledních bylo dekorování vítězných hitlerovců po porážce povstalců slovenským prezidentem Tisem.

Když se Rusové přes Polsko přiblížili ke Karpatům, měly jim vyjít v ústrety dvě východoslovenské divize. Počítalo se s útokem přes Duklu, do centra Evropy. Tím by byla oslabena i německá fronta v Maďarsku. Nacisté se v Karpatech opevnili s velkou palebnou silou. Než povstání začalo, Němci je předběhli v operaci „Sběr brambor“, Kartoffelnernte. Jejich zpravodajská služba o všem věděla. Vojsko zůstalo v kasárnách, na středním Slovensku se podařilo podnítit povstání, které mělo řadu velmi dramatických momentů, až zaniklo. Poté se koncem října přešlo na partyzánskou válku.

Hlavně váhání velitelů v postupu ke Karpatům a odzbrojení slovenských vojáků povstání zlomilo, Rusové a Spojenci se snažili vyrovnat zbraňové ztráty, ale letadly mohli uspokojit jen minimum, a už vůbec nic těžkou technikou. Tu měli povstalci na začátku akce celkem solidní, dokonce i tři obrněné vlaky, letectvo mizivé. Postupně o zbraně přišli, zvláště po nasazení Waffen SS. Část povstalců neměla zbraně, většina neprošla žádným nasazením. Povstalci se snažili bránit strategický trojúhelník mezi městy Brezno-Banská Bystrica -Zvolen. Ojedinělá akce se udála na povstaleckém letišti Tri duby, sem přeletěl 1. čs. stíhací pluk, poprvé měli Němci v týlu nepřátelské letectvo.  

Pamatuji památník jako jednostrannou expozici, zdůrazňující zejména jedno jméno, Gustáv Husák, poslední československý prezident, ale kdo z mladých to dnes ví. Husák společně s Gottwaldem tu vykukovali ze všech rohů, zejména prvně jmenovaný.

Dnešní expozice je jiná, open air museum kolem budovy je solidně nainstalované, ale je to jen ukázka techniky. Expozice je výborně zařízená, s mnoha exponáty, audiovizuálně doprovázená filmy nejen o povstání, ale i o životě za Slov. štátu, o první republice, událostech na frontách, vyrovnání se s kolaboranty a další.

„Když sem přijde dvacet dětí z Čech, patnáct jich poslouchá výklad a pět má ještě doplňující poznámky. Když sem přijde dvacet našich dětí, učitelka hledá, kde by si sedla, deset jich poslouchá výklad, pět okukuje se strkáním exponáty a pět mobiluje, protože je to absolutně nezajímá,“ sděluje mi s povzdechem jeden z průvodců.

Kontroverzně hodnotí SNP i někteří Slováci. Pro většinu bylo protifašistické, protiokupační, ale národně orientovaní v něm vidí vzpouru proti tehdejší státnosti.  

Reklama

Výběr článků

Načítám