Hlavní obsah

Muzeum papírových modelů představuje autorskou tvorbu Tomáše Hobzíka

Novinky, Martina Váňová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výstava Za obzorem představuje více než 150 modelů věží, rozhleden a majáků. Velkou část exponátů prezentuje autorskou tvorbu modelů muže, který osobně navštívil a „vyšlapal“ na více než 400 rozhleden v České republice. Zajímavou částí výstavy v Muzeu papírových modelů v Polici nad Metují je představení majáků, které stojí v ČR.

Foto: Martina Váňová
Článek

Ale Tomáš Hobzík nezůstává uzavřen jen v suchozemských hranicích našeho státu. Na výstavě najdete budovy a majáky třeba z Německa, Polska, Francie, Pobaltí, Skandinávie nebo Velké Británie.

Kromě majáků suchozemské České republiky se můžete podívat i na majáky dalších evropských zemí, které nemají přístup k moři – Rakouska nebo Švýcarska. Celkem můžete během prohlídky modelů výstavy navštívit 28 států Evropy, Asie, Ameriky a Oceánie. Expozice je doplněna malým slovníčkem, kde si můžete přečíst, jak se v kterém jazyce 28 zastoupených států řeknou slova Maják, Rozhledna a Věž.

Tomáš Hobzík je pravděpodobně jediným českým modelářem, který se specializuje na stavby majáků. Sám k tomu řekl: „Ono není mnoho lidí, co se věnuje ve světě právě modelům majáků, spíš je to malá skupinka nadšenců. Jsou modeláři, co vidí maják, tak si ho postaví, ale nedělají to cíleně, je to pro ně jen model. Takže vlastně znám pouze tři modeláře, co staví cíleně modely majáků. Jeden je z Holandska, druhý ze Švédska a třetí z Velké Británie.“

Muzeum připravilo krátké představení několika modelů majáků, které je součástí expozice. Stejně tak je na výstavě věnován text i majáku na ostrově Faros, který je jedním ze Sedmi antických Divů světa a stal se základem pro pojmenování majáku třeba ve francouzštině, řečtině nebo italštině.

Nepřehlédnutelnými modely jsou v expozici výstavy Televizní věž na Kamzíku v Bratislavě a pražská Petřínská rozhledna. Právě ta v této podobě existuje pouze v jedné jediné variantě. A takových modelů, které jsou k vidění jen u Tomáše Hobzíka a nyní tedy v Muzeu papírových modelů, je na výstavě několik.

Nenechte si ujít možnost se v muzeu podívat, co všechno se může odehrávat „Za obzorem“. Výstava bude otevřena do začátku března. Kurátorem výstavy je Michal Erben. K výstavě vyšel katalog, který je možné zakoupit v Muzeu papírových modelů. Součástí katalogu je i vystřihovánka rozhledny Mandava, jejímž autorem je Tomáš Hobzík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám