Hlavní obsah

Muzeum luhačovického Zálesí vzpomene na rodinu Jelínkovu z Luhačovic

Novinky, Michaela Mitáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muzeum luhačovického Zálesí připravilo na 5. února besedu, v níž návštěvníky seznámí s osudem rodiny Jelínkovy z Luhačovic. Akce se koná při příležitosti Mezinárodního dne památky obětí holocaustu. Většina členů luhačovické, vizovické i brněnské větve rodiny totiž zahynula za války v Osvětimi.

Foto: archív Muzeum luhačovického Zálesí

Jelínkovi přišli do Luhačovic nejpozději roku 1856.

Článek

O dynastii Jelínků pohovoří Marcel Sladkowský, který je autorem knihy Království slivovice aneb Osudy palírníků ve Vizovicích. Beseda začne v 17 hodin. 

V Luhačovicích rodinu Jelínkovu připomíná na Masarykově ulici, v těsném sousedství památkově chráněné vily Radhošť, vila Jelínek s popisným číslem 221.

„Je to dnes jediná viditelná památka po rodině Jelínkových v Luhačovicích. Jelínkovi sem přišli nejpozději roku 1856, kdy byl zakladatel luhačovické dynastie rodu Jakub Jelínek (1829 – 1911) angažován hrabětem Gabrielem Serényim, aby vedl hraběcí palírnu,“ řekla vedoucí Muzea luhačovického Zálesí Blanka Petráková.

Časem získal Jakub Jelínek palírnu do vlastnictví a své podnikání rozšířil o hostinec s výčepem a o prodejnu lihovin. Jelínkovi se stali velmi váženými občany Luhačovic. Jakubův nejstarší syn Zikmund, narozený roku 1859, odešel záhy z domova za zaměstnáním do Vizovic, kde později založil vlastní palírnu. V podnikání pokračovali Zikmundovi synové Vladimír a Rudolf. Jméno Rudolfa Jelínka je dodnes značkou světoznámého podniku. 

Mezinárodní den památky obětí holocaustu připadá každoročně na 27. ledna. Tento den byl v roce 2005 vyhlášen Valným shromážděním Organizace spojených národů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám