Hlavní obsah

Muzeum knihařství v Rožďalovicích ukrývá unikátní poklad

Novinky, Eugenie Hančarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Půvab knihy nespočívá jen v jejím obsahu, ale i v jejím vzhledu, ve výtvarné úpravě. Nejlépe to poznáte v expozici Muzea klasického knihařství v Rožďalovicích na Nymbursku. Městečko stranou rušných cest ukrývá unikátní poklad, který nemá nikde v Česku obdoby.

Foto: Eugenie Hančarová

Muzeum klasického knihařství najdete na hlavní ulici mířící ke kostelu

Článek

Opravdovým pokladem je ucelený soubor knihařských strojů, nástrojů a uměleckých knižních vazeb zachovaný z pozůstalosti uměleckého knihaře Jendy Rajmana. Kromě krásných knih vázaných do kůže teď v Muzeu klasického knihařství odhalují tajemství vazeb mnohem barevnějších. Na nové výstavě.

Rožďalovice ležící na železniční trati mezi Nymburkem a Jičínem bývaly častým cílem pro výletníky především z hlavního města. Obdiv tu vyvolává nejen okolní lehce zvlněná lesnatá a rybničnatá krajina, ale i zdejší rozsáhlá kulturní tradice.

V první polovině minulého století Rožďalovice objevili také umělci – malíři, grafici a literáti – právě díky knihařské dílně Jendy Rajmana. Ten žil v letech 1892 – 1965 a jeho dílna byla ve své době pojmem. Rajman provozoval v Rožďalovicích knihařství, knihkupectví a papírnický „závod“, ale jeho známost přesáhla daleko hranice malého města, dávali si k němu svázat knihy lidé z celých Čech a Moravy, jeho umělecká práce byla oceňována na výstavách a veletrzích.

Muzeum vzniklo v jeho původní dílně a domě. Komplex budov je dnes chráněnou památkou, zachoval se v podobě z 30. let minulého století, včetně částí původního vybavení. Za pozornost tu rozhodně stojí vnitřní originální výmalba obytné části ve stylu art-deco, která byla objevena při poslední rekonstrukci. Expozici knihařství doplňují obrazy a grafiky darované Mistru Rajmanovi jeho uměleckými přáteli.

V knihařské dílně jsou k ruční vazbě knih stále používány originální knihařské stroje a nástroje. Ve vitrínách muzea pak lze spatřit výběr těch nejkrásnějších knižních vazeb – kožených, zlacených nebo zdobených slepotiskem. Muzeum provozují potomci Mistra Rajmana a postupně odkrývají další zajímavosti z jeho odkazu. Zůstalo tu třeba množství originálního knihařského materiálu, který se v dílně podařilo uchránit i přes dlouhé období jejího „socialistického“ provozování pod Komunálními službami.

A tak bylo možné připravit výstavu, která seznamuje návštěvníky se zajímavou oblastí knihařského řemesla – přípravou a použitím zdobených papírů na desky a předsádky knih. Rajman si podobně jako většina dřívějších knihařů vyráběl barvené papíry sám a výběr z těch nejhezčích je hlavní částí expozice. Doplňují ji dekory papírů z dílen jiných knihařů a další zajímavé vzory.

Vernisáž výstavy se uskuteční v pátek 15. července v 17 hodin, při ní si návštěvníci budou moci vyzkoušet jednoduchou techniku dekorování a mramorování papíru. Výstava potrvá do 15. září.

Muzeum zve též na doprovodný program, kterým budou tvořivé dílny, v nichž si účastníci zkusí nejprve barvit papír a pak jím potáhnout desky vlastnoručně svázaného zápisníčku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám