Hlavní obsah

Muzea a galerie plné inspirací

Novinky, Patrik Pařízek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Účatníci semináře Komise pro práci s veřejností a muzejní pedagogiku při Asociaci muzeí a galerií navštívili 15. a 16. listopadu v Brně několik interaktivních expozic.

Foto: Mgr. Alice Stuchlíková

Ukázky modelů parních strojů v Technickém muzeu v Brně

Článek

V rámci semináře navštívili účastníci Palác šlechtičen, Technické muzeum a Umělecko průmyslové muzeum. V jednotlivých institucích byly představeny příspěvky týkající se muzejní pedagogiky jak z teoretické, tak z praktické stránky.

Tématy prvního setkání bylo poslání Metodického centra muzejní pedagogiky a strategie jeho činnosti. Dále byly představeny činnosti Dětského muzea.

Obchodníci z Poláčkovy knihy Bylo nás pět jako živí

Účastníci také navštívili výstavu Koloniál u pana Bajzy, která seznamuje malé i velké s historií obchodu a obchodování. Poutavým prvkem výstavy jsou figuríny obchodníků, které se podobají hercům ze stejnojmenného filmu. Děti tak mohou nahlédnout do jejich kadodenního života. Ať už jde o práci řezníka, cukráře, hospodského a dalších.

Část výstavy je věnována právě koloniálu, který vedl Vendelín Bajza. Kurátoři výstavy si pro děti připravili také mnoho dalších činností. Jednou z nich je třeba ta, že si sami mohou vyzkoušet nakupovat. Výstava v Paláci Šlechtičen potrvá do 16. dubna.

Holičství, zubní ordinace, výčep...

Program pokračoval v Technickém muzeu, kde byly předvedeny ukázky z několika programů pro školy. Viděli jsme ukázky modelů parních strojů, které zaujmou nejen mladší, ale hlavně i starší děti.

Podívali jsme se i do expozic. Třeba do Uličky řemesel, kde se návštevníci setkají s všelijakými malými obchůdky. Zavítat mohou třeba do starého holičství, zubní ordinace nebo třeba do výčepu, kde si mohou poslechnout historický orchestrion.

Culture a Gruntvig

Druhý den navštívili účastníci semináře Uměleckoprůmyslové muzeum, kde se seznámili s Projektem Culture, což je program EU, jehož cílem je rozvoj kulturní spolupráce mezi tvůrci, kulturními aktéry a kulturními institucemi a Evropský Program celoživotního učení - Gruntvig, zaměřený na všechny formy a úrovně vzdělávání dospělých.

Reklama

Výběr článků

Načítám