Hlavní obsah

Muž našel v lese funkční dělostřelecký granát

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třiačtyřicetiletý muž oznámil v pondělí v odpoledních hodinách na linku 158, že nalezl předmět připomínající dělostřelecký granát. Přivolaná hlídka policistů na místě v lesním prostoru u řeky Doubravy v katastru obce Žleby zjistila, že se skutečně jedná o munici.

Foto: policie Kutná Hora

Nalezený fukční granát

Článek

„Přivolaný pyrotechnik uvedl, že se jedná o protipancéřovou svítící střelu ruské výroby ráže 85 mm. Střelu zajistil a odvezl k likvidaci. Ke zranění osob ani majetku nedošlo,” informovala kutnohorská policejní mluvčí Vendulka Marečková.

Jak postupovat v případě nálezu munice?

Je vhodné dodržet určitý postup, aby se minimalizovalo nebezpečí, protože i několik desítek let staré náboje, granáty a střely mohou při neopatrné manipulaci explodovat. Jak se správně zachovat?

„Doporučujeme při nálezu věci, která tvarem a vzhledem odpovídá munici, s předmětem nijak nemanipulovat. V blízkosti místa nálezu je vhodné umístit viditelné označení a ustoupit do vzdálenosti několika desítek až stovek metrů. Teprve poté zavolejte linku 158. Policistům sdělte své jméno a příjmení, co jste našli a co nejpřesněji lokalizujte místo, kde se nacházíte. Zůstaňte na místě do příjezdu policistů a k označenému místu nikoho nepouštějte," dodala mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám