Hlavní obsah

Můj videoklip k písni Tchýně je vlastně taková krátká komedie, říká Vlady Gryc

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když léta žije v Berlíně, svou písničkovou tvorbu směřuje zpívající textař Vlady Gryc k českému publiku. Mezi novinky patří videoklip s písničkou Tchýně, k níž hudbu napsal Hellmut Sickel, zatímco Vlady Gryc je textařem a interpretem.

Foto: archiv autora

Zpívající textař Vlady Gryc.

Článek

Jaký máte z videoklipu pocit vy sám a jaké jsou ohlasy?

Videoklip k písničce Tchýně byl uveden do éteru právě čerstvě a samotného mě překvapilo, že za těch pár dní má už docela slušnou sledovanost. Je to taková virtuální odměna práce celého týmu, který se na natáčení videoklipu podílel a ohodnocení toho všeho, co s výrobou videoklipu souvisí. Mně jako interpretovi a zároveň i autorovi textu samozřejmě velmi lichotí, když vidím, že se videoklip líbí a že se u něj lidi pobaví. Moje práce tím pádem plní svůj účel a poslání.

Co klipu říká autor hudby Hellmut Sickel, váš "dvorní" skladatel?

Hellmutovi se videoklip také velmi líbí, s výsledkem je naprosto spokojen. Obzvlášť některé obrazové efekty se mu zamlouvají velice. Původně se měl natáčení účastnit i on, ale změny v jeho pracovním kalendáři mu to nakonec nedovolily a my se tedy museli obejít bez něho. Ale i podle něj jsme to zvládli skvěle a Hellmut, jako autor hudby k písni, se může pod naši práci s klidným svědomím podepsat, což mě těší, protože kdyby Hellmut nesložil hudbu k mému textu, nebyla by písnička a nebyl by ani žádný videoklip.

Pokud vím, jste nejen autorem textu, ale i scénáře. Kdo to ale celé režíroval, stál za kamerou a hlavně kdo si v něm vedle vás ještě zahrál?

Režii jsem si dělal sám. Za kamerou stála moje dlouholetá kamarádka a spolužačka Táňa Lietavová. Známe se už od základní školy. Vím, jak Táňa funguje, vím, že je to ženská do nepohody a že se dokáže se vším porvat, se vším si poradit. V podstatě snad nic pro ni není překážkou, se kterou by se nedokázala vypořádat. Ať už interiér, nebo exteriér... Pokud se zdá být něco nemožné, Táňa skoro vždy najde způsob, jak to možným udělat. Navíc má neskutečnou trpělivost, pevnou ruku a velmi bystré a vnímavé oko, což je pro práci s kamerou veliké plus. Na její konto také musím připsat efekty a střih celého projektu. Táňa má v tomto směru velký talent a byla pro mě jedním slovem terno! Roli tchýně ztvárnila moje další báječná, dlouholetá kamarádka, zpěvačka a herečka Renata Drössler, a nutno říci, že lepší výběr na tuto roli jsem nemohl zvolit. Role mé „manželky“ se ujala naše společná kamarádka Růženka Dibitanzlová, takže jsme se všichni vzájemně znali, díky čemuž byla fajn atmosféra.

Celý klip je hodně "crazy", což byl nepochybně záměr...

Tak tak, je to crazy a mělo to být crazy. Smyslem tohoto videoklipu je prostě pobavit a přivést lidi k smíchu, žádný jiný cíl to nemá. Můj videoklip má být takovou krátkou komedií. Má to být zpestření v tom světě všech těch ponurých až depresivních nebo tupých, sexistických videí a všeho toho, čím nás dnešní televize krmí. Když na sebe chce v dnešní době umělec strhnout pozornost, tak holka musí být oblečená méně než striptérka a chlap musí neustále vystrkovat ten svůj pekáč buchet na břichu. Pro mě je to mediální prostituce, což je smutné. Takže jsem chtěl něco úplně jiného, něco, s čím se může poměrně dost lidí identifikovat, protože mají třeba podobnou zkušenost se svou tchýní a co je zároveň pobaví.

Reklama

Výběr článků

Načítám