Hlavní obsah

Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě otevřela své brány před 65 lety

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě slaví v letošním roce 65 let od svého založení. V rámci svého výročí pořádá různé akce pro knihovníky i veřejnost.

Foto: Josef Zajíc

Moravskoslezská vědecká knihovna slaví pětašedesát. Ostrava 26.2.2016.

Článek

Knihovna byla založena  pod názvem Státní studijní knihovna 1. ledna 1951. Ve věstníku Ministerstva školství je datum 5. února 1951. V roce 1954 byla knihovna přejmenovaná na Státní vědeckou knihovnu a tento název si podržela až do roku 2001. Tehdy přešla do vlastnictví kraje a nese název Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě.

Knihovna sídlí od samého počátku v levém a pravém křídle Nové radnice v Ostravě na Prokešově náměstí. Přestože v knihovně přibývají neustále nové a nové svazky knih, prostor knihovny se nemění a mnoho publikací je uloženo v tajemstvím zahaleném podzemí, kam si troufnou vstupovat jen zkušené knihovnice. Kromě základní budovy knihovna má svazky uložené ještě v dalších čtyřech externích budovách.

„Naše knihovna  vlastní více než jeden milión sto padesát tisíc svazků. Nejsou to všechno knihy, těch je asi jen půl miliónu. Jsou zde uloženy noviny, časopisy, ve velkém patenty, těch je zhruba 300 tisíc. Dále normy, hudební nahrávky, noty, mapy. V roce 2007 bylo započato s budováním speciálního fondu pro zrakově a sluchově postižené,” sdělila Mgr. Bc. Monika Oravová, zástupkyně ředitelky Moravskoslezské vědecké knihovny a vedoucí oddělení speciálních fondů.

Podle jejích slov knihovnou projde ročně 150 tisíc návštěvníků, kteří si svazek půjčí, prostudují a zase vrátí. Mají možnost se přihlásit na internet a studovat další zdroje. Kromě toho knihovnu navštíví vice než půl miliónu virtuálních návštěvníků, kteří do knihovny osobně nedorazí, ale studují elektronické zdroje ze svého domova.

Knihovna dlouhodobě překonává problémy s nevyhovujícími a nedostatečnými prostory, ale přesto se snaží o maximální  vstřícnost ke svým uživatelům a neustále zlepšuje své služby. V souvislosti s tím se stále hovoří o stavbě nové knihovny.

V současné době je aktuální varianta, že by nová, moderní knihovna pro třetí tisíciletí, mohla být postavena v Dolní oblasti Vítkovice v místech dnešních vysokých pecí č. 4 a 6. Situace je momentálně ve fázi hledání a vizualizací - a především hledání financí na projekt samotný. Zdá se, že Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě oslaví svoji sedmdesátku opět na Prokešově náměstí.

V současné době mohou návštěvníci knihovny zhlédnout retrospektivní výstavu, která je umístěna ve vstupních prostorách a ve studovně až do 5. března.

Návštěvníky zaujmou vystavené a prezentované zajímavosti o vzniku knihovny, četné studie a neuskutečněné projekty knihovny, historické dokumenty, dobové fotografie a i dnes již úsměvné knihovnické artefakty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám