Hlavní obsah

Moravské divadlo zahájí galavečerem

Novinky, Redakce Novinky.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavnostnímu zahájení nové divadelní sezóny a také 90. výročí založení české scény v Olomouci bude věnován slavnostní galakoncert, který se uskuteční ve středu v olomouckém Moravském divadle.

Foto: Vlasta Hradilová

V průběhu galavečera zazní mj. i ukázky z opery La Traviata, v níž účinkují mj. Elena Gazdíková a Milan Vlček.

Článek

Jeho program nabídne mj. živé ukázky toho nejlepšího z repertoáru všech tří souborů, ochutnávku nastávající sezóny, předání výročních cen umělcům MDO či křest knihy o historii olomouckého divadla.

„Videoukázky nahradí živě vystupující umělci za doprovodu kompletního orchestru a sboru. Zazní melodie a árie z nejoblíbenějších operních a operetních představení Moravského divadla, například z Carmen, My Fair Lady či Traviaty, k vidění budou taneční čísla současných divácky nejúspěšnějších baletních inscenací, třeba The Beatles & Queen,“ uvedl ředitel divadla Josef Podstata.

Z novinek budou podle něj na galavečeru představeny úryvky z Prodané nevěsty, kterou divadlo chystá na prosinec a diváci se mohou těšit i na ukázku z první letošní činoherní premiéry Na miskách vah.

„Představíme i nové herce, vystoupí také děti z Baletního studia. Výroční ceny umělcům jsou rozšířeny o některé kategorie, přičemž kromě pamětních listů získají ocenění umělci také finanční odměny,“ konstatoval ředitel.

V první části galavečera pokřtí Václav Kožušník svou knihu o historii budov olomouckého divadla a in memoriam bude mezi emeritní členy Moravského divadla uveden divadelní a filmový herec Václav Babka.

V roce 2010 se scházejí hned tři výročí spjatá s dějinami olomouckého stánku divadelních múz. Před dvěma sty čtyřiceti lety byl otevřen první regulérní divadelní sál v budově Nad Masnými krámy na Dolním náměstí, před sto osmdesáti lety se divadlo přestěhovalo do klasicistní budovy na Horním náměstí, postavené podle plánu vídeňského architekta Josefa Kornhäusela, a před devadesáti lety, dne 1. 9. 1920, v ní zahájila Smetanovou Libuší svou činnost první stálá česká divadelní scéna v Olomouci.

Reklama

Výběr článků

Načítám