Hlavní obsah

Moravská zemská knihovna připravila výstavu o tisku z období srpna 1968

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moravská zemská knihovna, Kounicova 65a, Brno zve na výstavu Zvláštní vydání. 50 let od okupace Československa 21. srpna 1968 v moravském tisku. Výstava se nachází v Galerii MZK v přízemí budovy. K vidění bude od pondělí 9. července do pátku 5. října.

Foto: Jiří Smutný

Ilustrační foto - Galerie MZK v přízemí budovy.

Článek

Průvodním jevem událostí způsobených okupací Československa vojsky Varšavské smlouvy v srpnu 1968 byla exploze mediálních zpráv. Žurnalisté se snažili průběžně informovat veřejnost a k tomu jim běžná vydání deníků nestačila. Fenoménem doby se stala zvláštní vydání, která byla vydávána redakcemi ústředních, krajských, okresních i závodních novin v celé republice.

Výstava chce ukázat některé originály zvláštních vydání novin, zejména z prvních dnů okupace, nové tituly novin, které začaly v době okupace vycházet, fotografie z brněnských ulic ze srpna 1968 i kresby ze srpnového tisku.

Moravská zemská knihovna uchovává největší sbírku zvláštních vydání ze srpnových dnů okupace, a to ve formě originálů a dobových fotokopií, které rovněž svědčí o tehdejší potřebě tohoto typu zpravodajství.

K úplnosti však bylo ještě třeba prohlédnout i další sbírky paměťových institucí, zejména archivů, kde lze najít dobové letáky a fotografie. I ty se staly vítaným zdrojem pro tuto výstavu.

Zájemcům o hlubší poznání vystavovaného tématu lze doporučit k prostudování knihu Radky Chlupové a Jaromíra Kubíčka Zvláštní vydání. Žurnalistika v srpnu 1968 v moravských krajích.

Reklama

Výběr článků

Načítám