Hlavní obsah

Moravská zemská knihovna připravila výstavu o Sylvii Richterové

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V rámci cyklu výstav Oči Brna, kterým Moravská zemská knihovna přibližuje svým návštěvníkům každý měsíc jednu brněnskou osobnost z oblasti kultury, se poprvé dostalo na ženu. Červen a další dva měsíce jsou věnovány spisovatelce, básnířce a literární teoretičce Sylvii Richterové.

Foto: Jiří Smutný
Článek

Sylvie Richterová pochází z Brna - Králova Pole, kde vystudovala gymnázium. V roce 1967 absolvovala na Univerzitě 17. listopadu v Praze tlumočnictví (francouzštinu a ruštinu) a v témže roce se vdala za italského bohemistu Sergia Corduase.

V roce 1971 obhájila práci o poezii Jacquese Préverta na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy a získala doktorát. V listopadu téhož roku se s manželem a dcerou odstěhovala do Říma, kde se zapsala na bohemistiku na Univerzitě La Sapienza. O 2 roky později obhálila diplomovou práci a na škole několik let zůstala.

V Itálii se věnovala dílu českého estetika a literárního teoretika Jana Mukařovského. Později se zaměřila i na další autory, jako byli například Bohumil Hrabal, Jiří Kolář, Milan Kundera, Jaroslav Hašek nebo Jan Ámos Komenský.

Je autorkou 13 knih. První byla v roce 1978 v Kanadě vydaná knížka povídek Návraty a jiné ztráty. Zatím nejnovější je výbor vlastních textů z let 1975 - 2015, nazvaný Eseje v české literatuře.

Výstava byla otevřena za účasti spisovatelky ve čtvrtek 2. května ve foyer Moravské zemské knihovny v Brně, Kounicova 65a. Na vernisáži krátce pohovořil ředitel MZK Tomáš Kubíček, dlouze vydavatel Jan Šulc a na závěr se dostala ke slovu i sama spisovatelka.

Vzpomněla na Brno jako na svoje rodiště a město svého dětství, které jí v paměti zůstalo natrvalo. V souvislosti se svým dlouholetým pobytem v zahraničí uvedla: „Ta náruč rodného města, ta mně chyběla.“

Vzhledem k blížícím se prázdninám bude výstava přístupná ve výpůjční době knihovny ne pouhý měsíc jako obvykle, ale až do 28. srpna.

Reklama

Výběr článků

Načítám