Hlavní obsah

Monumentální zřícenina v Říčanech je jedním z nejstarších českých kamenných hradů

Novinky, Jan Řehounek

Navštívíte-li starobylé město Říčany, pak neopomeňte projít z Masarykova náměstí Roosveltovou ulicí pod zříceninu hradu. Otevře se před vámi vskutku velkolepý pohled.

Foto: Jan Řehounek

Zřícenina - pohled z údolí

Článek

V letech 1260–1270 si dal toto středověké sídlo na skále nad údolím potoka vystavět Ondřej ze Všechrom, nejvyšší komorník krále Přemysla Otakara II. a zakladatel rodu pánů z Říčan.

Je jedním z nejstarších kamenných hradů na našem území z doby posledních Přemyslovců. Hrady tohoto stáří jsou dnes většinou zachovány už jen v půdorysu.

Po zničení v husitských válkách se dochovalo téměř celé dvorní průčelí paláce, nároží donjonu (obranné věže) a studna uprostřed nádvoří, které uvidíte po vystoupání po kamenných schodech. Většinu ostatního hradu pohltilo postupně se rozvíjející okolní městečko.

Na náměstí, jehož půdorys je pro svou vzácnou ranně gotickou parcelaci předmětem památkové ochrany, najdeme původně gotický kostel sv. Petra a Pavla. Jeho gotickou minulost připomíná část zdiva s hrotitým oknem v jižní stěně, přízemí bývalé věže s křížovou klenbou a zbytky fresek z období kolem roku 1400. V renesanci byl kostel rozšířen a zvýšen. Za kostelem stojí barokní pískovcová socha Jana Nepomuckého z roku 1759 a pseudobarokní socha sv. Václava z roku 1937.

Mariánský sloup je z roku 1699. Na východní zdi staré radnice je osazen památník národního osvobození a padlých v obou světových válkách s pískovcovým reliéfem Břetislava Bendy.

Zajímavým objektem v zahradě mateřské školy ve Štefánikově ulici jsou sluneční hodiny profesora místního gymnázia Alexeje Bezděka. Oblouk má průměr 4 metry a hodiny váží 1100 kg.

Město poznamenal úpadek po třicetileté válce a naopak rozkvět po vybudování c. k. dráhy Praha - Vídeň v roce 1869. V té době se zde začaly stavět luxusní vily a Říčany se staly atraktivní rekreační lokalitou. Vyhledávané jsou koupaliště Jureček s restaurací a koupaliště Marvánek. Naučná stezka Říčansko seznamuje turisty s některými jeho pamětihodnostmi a s přírodou v jeho nejbližším okolí.    

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám