Hlavní obsah

Milovníci moravské lidové muziky a dobrého vína si již podruhé dali dostaveníčko v Habartově

Novinky, Aleš Plevka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na pátek 20. dubna přichystali pracovnice Městského kulturního střediska v Habartově společenský večer, který se stal završením aktuální plesové sezóny a který se nesl v duchu krásných moravských lidovek, skvělého vínka a výborného pohoštění

Foto: Aleš Plevka

Cimbálová muzika Vojara z Velkých Bílovic

Článek

Toto pro Západočechy jistě nevšední posezení si nenechalo ujít na sedm desítek hostů, kteří si po velmi parném a slunečném dni přišli vychutnat pohárek dobrého vína.

Moderátorské role se ujal Jiří Převrátil, který všechny přítomné krátce po dvacáté hodině přivítal, poděkoval organizátorům za jejich bezchybnou přípravu a popřál všem ničím nerušenou a krásnou zábavu.

Vzápětí se již sálem nesly první tóny cimbálové muziky Vojara, která do Habartova zavítala již podruhé. Pětice hudebníků vážila dlouhou cestu až z oblasti Velkých Bílovic a doprovázely ji i dva taneční krojované páry, které se během večera postaraly o několik ukázek moravských tanců. Několik těch nejjednodušších se tanečníci snažili alespoň v těch nejzákladnějších krocích naučit i přítomné hosty. Ti se tak snažili zvládnout úskalí např. kroucené či verbuňku a nutno poznamenat, že některým se to vcelku i dařilo.

Jedním z hlavních taháků však byla ochutnávka výtečných vín. Těch bylo k mání asi deset druhů a chybět samozřejmě nemohlo červené, bílé a ani růžové. I tato vína cestovala do Habartova z oblasti Velkých Bílovic a pocházela z produkce tří tamějších rodinných vinařství. Ať už hosté sáhli po zevrubném koštování po jakémkoliv z nich, chybu udělat jednoduše nemohli, protože všechna nabízená vína byla jedním slovem skvělá.

Nicméně pracovnice kulturního střediska myslely i na "pivaře", takže točená dvanáctka byla k mání taktéž. Ostatně sem tam proložit celovečerní pití více či méně kyselého vína zásaditějším pivem je prý ku prospěchu věci, což mohu potvrdit, neboť jsem tento experiment poprvé vyzkoušel i sám na sobě.

Spojení krásné muziky, hrané od srdce, vynikajícího vína vyráběného s láskou a péčí s kouskem toho uzeného návdavkem zafungovalo po celý asi šestihodinový zábavný večer báječně. Lidé se po počátečním ostychu vydali na parket a dokázali, že i na tyto lidovky se dá bez obtíží tančit. Ostatně hudebníci občas opustili lidovou tvorbu a zahráli i skladby moderní, které si jen upravili do své aranže.

Celý večer se stal velice vydařeným závěrem plesové sezóny v našem městě a přítomní návštěvníci si jej určitě bezezbytku vychutnali. Přispěla k tomu jistě stylová dekorace, pečlivé přípravy, výběr vín a také skladba hostů, kteří vytvořili skvělou atmosféru. V hlavní roli byli však po celou dobu báječní muzikanti kapely Vojara a jejich tanečníci, kteří přivezli trochu té moravské pohody a stylu života, který je skrz na skrz po staletí prodchnut lidovými zvyky a tradicemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám