Hlavní obsah

Mikulovské vinné trhy předčily očekávání

Novinky, Jiří Lukeš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mikulovské vinné trhy (MVT), které uspořádali pracovníci Hotelu Zámeček v Mikulově o uplynulém víkendu, přilákaly do areálu téměř tisíc návštěvníků. A ti si v sluncem zalitém Mikulově přišli opravdu na své.

Foto: Jiří Lukeš

Na Mikulovských vinných trzích, bylo nabídnuto více jak 1500 vzorků vín od moravských vinařů. Foto: Jiří Lukeš.

Článek

Svým charakterem a záběrem i rozmanitostí nabídky již trhy překročily rámec vinných slavností. Pro milovníky vína byla připravena nabídka více než 550 vzorků vynikajících moravských vín o nejrenomovanějších vinařských odborníků i firem.

Z Moravy, Čech, Slovenska i Rakouska zase byly připraveny národní gurmánské speciality v podobě gulášů, krajských uzených specialit, polévek a dalších pochutin. Pracovníci Mendelovy univerzity v Brně (MUB) nabízeli cvrčky na másle nebo smažené larvy Potemníka brazilského.

„Děláme na univerzitě laboratorní rozbory. Ukazuje se, že hmyz obsahuje obrovské množství proteinů a má velkou nutriční hodnotu. Tady je to první vlaštovka. Zatím u nás větší spotřebě brání nedokonalá legislativa. Ale do dvou let by mělo být vše ve spolupráci s Evropskou unií v pořádku. Ve světě je tento trend běžný a nás překvapil velký zájem návštěvníků akce,“ uvedla vědecká pracovnice MUB Marie Borkovcová.

V pravé poledne pak převzali zástupci vinařské firmy Livi o. r. o., z rukou exministra zemědělství  Jakuba Šebesty hlavní cenu šampióna MVT 2011 za vzorek Hibernal výběr z hroznů ročník 2009. V kategorii nejlepších bílých vín získalo pohár a první cenu za vzorek Chardonnay výběr z hroznů 2010 rodinné vinařství Baláž a z červených vín si palmu vítězství odnesla za vzorek Dornfelder 2009 vinařka Radka Sedláčková.

„Od vystavovatelů jsme nabídli 1500 sedmiček nejlepších vzorků vín, všechno se vypilo. Mám velkou radost, že akce je dnes již tradicí a má pevné místo v kalendáři návštěvníků i vinařů,“ konstatoval spokojeně majitel Hotelu Zámeček a hlavní organizátor akce Ing. Josef Ševčík.

„Jezdím sem každoročně a musím konstatovat, že úroveň nabízených vzorků je na velmi vysoké odborné i společenské úrovni,“ uvedl loňský držitel šampióna MVT vinař Zdeněk Peš z Přítluk. Večer byly MVT zakončeny velkolepým ohňostrojem.     

Reklama

Výběr článků

Načítám