Hlavní obsah

Mikulov zve na víkendový Festival Sýr 2015

Novinky, Jitka Sobotková

Ve dnech 19. a 20. září proběhne v historickém centru Mikulova již třetí ročník úspěšného Festivalu tradičních sýrů Čech, Moravy a Slovenska a Národní sýrařské soutěže malých a regionálních výrobců sýrů.

Foto: Jitka Sobotková
Článek

„I letos akce proběhne pod záštitou ministra zemědělství Mariana Jurečky a s podporou Ministerstva zemědělství České republiky,“ řekl pořadatel festivalu Martin Hrabec z Institutu pro trénink pohostinnosti.

Sýrová tržnice by měla letos od deseti hodin nabídnout kravské, kozí i ovčí sýry zhruba od dvacítky malých sýrařů z Čech, Moravy a Slovenska a kromě toho i tradiční uzeniny z vepřů plemene Mangalica, biomošty a další místní dobroty a samozřejmě skvělé mikulovské pivo Mamut. 

Součástí tržnice bude opět vinařská zóna, tentokrát plně v režii sdružení Degustarium, dětský program rozšířený letos o sýrařské dílničky a pečení chleba v hliněné peci, zpívající stloukačky másla – tetičky z Ježova. O dobrou náladu se v sobotu od jedné hodiny po poledni postará i cimbálová muzika Kasanica.

V sobotu dopoledne proběhne Národní soutěž malých sýrařů Čech, Moravy a Slovenska, řízená Svazem faremních zpracovatelů a VOŠ potravinářskou a SPŠ mlékárenskou v Kroměříži. „Přihlášené vzorky sýrů bude hodnotit komise složená z odborníků z oblasti mlékárenství, sýrařství i gastronomie a festival znovu doplní i tematické přednášky,“ řekl Martin Hrabec. Vyhlášení výsledků sýrařské soutěže bude v patnáct hodin.  

Neděle od devíti hodin ráno bude již čistě trhová. „Návštěvníci se mohou těšit i na skvělé kořeněné Sušenky, které upečou klienti domova sociální péče |Srdce v domě v Klenotnici,“ pozval na festival sýrů jeho zakladatel Martin Hrabec.

Reklama

Výběr článků

Načítám