Článek
Cukernatost hroznů je prozatím základním kritériem klasifikace vín v republice. Naproti tomu apelační systém hodnotí vína podle místa původu a kvality. Udělování certifikátů VOC představuje pouze první krok k jeho zavedení. Proto se sdružení VOC Mikulov, Modré Hory a Znojmo rozhodla táhnout za jeden provaz.
Jejich předsedové se poprvé sešli na konci května a domluvili se na společném postupu vůči veřejnosti a státní správě. „Nejprve musíme sjednotit filozofii a směr, ale také marketing a propagaci,“ poznamenal Petr Marcinčák, předseda VOC Mikulov.
Řeč byla rovněž o možném vzniku několika stupňů VOC. Základní VOC by označovalo vinařskou podoblast. Zúžení na vinařskou obec či skupinu obcí by pak signalizovala značka VOC O. Třetí stupeň VOC V by se vztahoval k vinici.
„Podle prvotních úvah by mohlo jít o životaschopný model, ale samozřejmě nic nelze ustavit ze dne na den, musí se to řádně prodiskutovat a zažít. Může trvat roky, než by se systém usadil,“ míní Marcinčák.
Všichni se navíc chtějí zasadit o vznik pracovní skupiny coby poradního hlasu ministerstva zemědělství pro udělování VOC. „Tento systém by měl mít jasný řád a pravidla. Pokud by VOC vznikala nahodile a bez myšlenky, pouze na úkor prospěchu, mohl by se celý systém zdevalvovat,“ uvedl předseda VOC Znojmo Jiří Hort.
Mikulovský protějšek s ním nemůže nesouhlasit. „Vyhlášky a zákony týkající se systému VOC je třeba ovlivňovat odspodu. Případné změny a jejich aplikace v praxi však musí být podložené moderními výzkumy,“ navázal Marcinčák.
Právě v tomto ohledu považuje setkání za mimořádně plodné taky Jan Stávek, předseda VOC Modré Hory. „Konečně se podařilo rozhýbat jednání ohledně enologického institutu, který by spravovali právě zástupci VOC s odborníky z akademických a vědeckých pracovišť,“ vyzdvihl.
Tento instit by utvářel apelační systémy a koordinoval spolupráci mezi výzkumem a praxí. „Měl by suplovat jakýsi vědecko-výzkumný ústav vinohradnický a vinařský, který u nás už léta chybí,“ doplnil Stávek.