Hlavní obsah

Mikulov hostil historicky první setkání vín originální certifikace

Novinky, Dana Smrčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnou řeč nedávno v Mikulově našli zástupci tří značek VOC (vína originální certifikace), které garantují původ a kvalitu vín ze čtyř moravských vinařských podoblastí. Jednání přineslo řadu podnětů pro rozvoj apelačního systému hodnocení vín.

Foto: archiv VOC Mikulov

Zleva Hynek Holánek, Jiří Hort, Petr Marcinčák, Vít Sedláček, Jan Stávek.

Článek

Cukernatost hroznů je prozatím základním kritériem klasifikace vín v republice. Naproti tomu apelační systém hodnotí vína podle místa původu a kvality. Udělování certifikátů VOC představuje pouze první krok k jeho zavedení. Proto se sdružení VOC Mikulov, Modré Hory a Znojmo rozhodla táhnout za jeden provaz.

Jejich předsedové se poprvé sešli na konci května a domluvili se na společném postupu vůči veřejnosti a státní správě. „Nejprve musíme sjednotit filozofii a směr, ale také marketing a propagaci,“ poznamenal Petr Marcinčák, předseda VOC Mikulov.

Řeč byla rovněž o možném vzniku několika stupňů VOC. Základní VOC by označovalo vinařskou podoblast. Zúžení na vinařskou obec či skupinu obcí by pak signalizovala značka VOC O. Třetí stupeň VOC V by se vztahoval k vinici.

„Podle prvotních úvah by mohlo jít o životaschopný model, ale samozřejmě nic nelze ustavit ze dne na den, musí se to řádně prodiskutovat a zažít. Může trvat roky, než by se systém usadil,“ míní Marcinčák.

Všichni se navíc chtějí zasadit o vznik pracovní skupiny coby poradního hlasu ministerstva zemědělství pro udělování VOC. „Tento systém by měl mít jasný řád a pravidla. Pokud by VOC vznikala nahodile a bez myšlenky, pouze na úkor prospěchu, mohl by se celý systém zdevalvovat,“ uvedl předseda VOC Znojmo Jiří Hort.

Mikulovský protějšek s ním nemůže nesouhlasit. „Vyhlášky a zákony týkající se systému VOC je třeba ovlivňovat odspodu. Případné změny a jejich aplikace v praxi však musí být podložené moderními výzkumy,“ navázal Marcinčák.

Právě v tomto ohledu považuje setkání za mimořádně plodné taky Jan Stávek, předseda VOC Modré Hory. „Konečně se podařilo rozhýbat jednání ohledně enologického institutu, který by spravovali právě zástupci VOC s odborníky z akademických a vědeckých pracovišť,“ vyzdvihl.

Tento instit by utvářel apelační systémy a koordinoval spolupráci mezi výzkumem a praxí. „Měl by suplovat jakýsi vědecko-výzkumný ústav vinohradnický a vinařský, který u nás už léta chybí,“ doplnil Stávek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám