Hlavní obsah

Městu hrozí, že propad tunelu bude muset zaplatit samo

Novinky, Redakce Novinky.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Analýzy červencového propadu tunelu Brusnice na parkovišti ministerstva kultury, které si hlavní město objednalo, vyloučily, že by chybovali projektanti a geologové.

Článek

V případě tzv. zásahu vyšší moci, tedy pokud viníkem nebude ani zhotovitel, stavební společnost Metrostav, bude muset nést náklady město jako objednatel prací. Plyne to z jeho smlouvy se stavební firmou. Opozice však objektivitu analýz zpochybňuje.

„Jako by vše ukazovalo, že příčinou je zásah vyšší moci,“ upozornil Jiří Witzany (SNK ED). Společnost, která analýzu prováděla, nebyla podle něho nezávislá, protože se s Metrostavem podílí na zakázce v Brně. „Nemohu posudek brát jako od nezávislé firmy,“ konstatovala zastupitelka Petra Kolínská (SZ). Zpochybnila také roli Inženýringu dopravních staveb. „Má monopol na přípravu, průběh, kontrolu a kolaudaci stavby,“ přiblížila Kolínská, jíž chybí potvrzení, že pověření zaměstnanci vůbec mohou do tunelu vstoupit.

„Podle neoficiálních závěrů Obvodního báňského úřadu se rozhodně nebude jednat o zásah vyšší moci,“ snažil se rozptýlit obavy šéf magistrátního odboru městského investora Jiří Toman. Metrostavu zaslal dopis, jímž si nárokuje částku necelých 6 miliónů korun jako první škody za propad tunelu. Tvoří je cena, kterou město zaplatilo za posudky a analýzy.

„Tato částka rozhodně není konečná,“ tvrdil Toman. Čeká se ještě na vyjádření německé firmy Bung. Její činnost komplikuje nutnost překládat dokumenty do němčiny, a pak zase do češtiny. Jen dokumentace k zakázce je podle Tomana celá avie.

Město také vyzvalo Metrostav, aby napravil chyby. Zastupitel Pavel Ambrož (KSČM) řekl, že Metrostav používal jiné než předepsané kotvy. Žebroví provizorní výztuže tunelu se podle něho mělo odstraňoval nejvýše po 2,5 metrech, z dokumentů však plyne, že praxe byla dvojnásobná. Až v případě, že stavební společnost chyby neodstraní, může město začít hledat jiné dodavatele. (trj)

Reklama

Výběr článků

Načítám