Hlavní obsah

Městský úřad v Žatci podpoří Piráty v úklidech města, spolupráci vítají obě strany

Novinky, Vít Konečný

Česká pirátská strana a Městský úřad Žatec se dohodly na spolupráci a podpoře při dobrovolnických úklidových akcích, které Piráti organizují. Zástupci města informovali o záměrech zlepšení prevence vzniku černých skládek v Žatci. Další úklidy města proběhnou v červnu a červenci.

Foto: Roman Kučera (www.pirati.cz)

Skupinka členů České pirátské strany i dobrovolníků u hromady nepořádku při březnovém úklidu v městě Žatci.

Článek

V pondělí 13. května se zástupci žateckých Pirátů zúčastnili smluvené schůzky se zástupci odboru životní prostředí Městského úřadu Žatec. K jednacímu stolu zasedli kvůli oznámení a plánovanému řešení černé skládky v lokalitě Bufo. Místní sdružení Žatec České pirátské strany alarmující černou skládku nahlásilo městu a nabídlo dobrovolnickou spolupráci při její likvidaci. Obě strany se dohodly na společné součinnosti a podpoře dalších úklidových akcí „Piráti uklízí Žatec“. Radnice slíbila nejen materiální, ale také mediální podporu. Cílem přilákat na úklid, který stojí pouze na dobrovolném a bezúplatném nasazení příchozích, co nejširší veřejnost.

„Rovnou jsme byli tázáni, co přesně a v jakém množství potřebujeme. Výsledkem jednání je 50 párů rukavic, 150 kusů objemných pytlů na odpad, samozřejmě odvoz odpadků – město nám poskytne veškeré vybavení potřebné pro úklid. Na místě úklidů bude také speciální kontejner na nalezené nebezpečné injekční stříkačky, kterými se lokality jako Bufo, nebo prostory pod hradbami hemží. Pokusíme se svolat co nejvíce dobrovolníků, kterým není jedno, že kousek od jejich domovů jsou obludné černé skládky,“ říká Vít Konečný, místopředseda žateckého sdružení, který se společně s Tomášem Karbanem za Piráty jednání s Kateřinou Frýdovou z městského úřadu zúčastnil.

Zástupci města vyjádřili pirátskému snažení o zlepšení životního prostředí podporu a označili celou ideu dobrovolnických úklidových akcí za pilotní projekt, kterým by se město mělo do budoucna inspirovat a samo přispět k likvidaci nepořádku v problémových lokalitách. Dá se tedy předpokládat, že spolupráce s Piráty, ale i kýmkoliv jiným, kdo o ekologii města projeví zájem, může být dlouhodobějšího charakteru.

Na přetřes přišla také prevence vzniku černých skládek, která je pro celou věc zásadní. Frýdová uvedla, že se v oblastech častého vzniku skládek plánuje umístění fotopastí, které by mohly případné viníky odhalit či odradit. Po nahlášení skládky v Bufu Piráty bude jedna z těchto fotopastí umístěna právě v této lokalitě. Piráti městu nabídli sérii přednášek pro základní a střední školy o palčivých problémech ochrany přírody a o tom, co je možné jako jednotlivec s přírodou kolem dělat. Spolupráce tak bude pokračovat. Piráti s povděkem kvitují, že jejich dobrovolná snaha o pomoc městu Žatec s životním prostředím nebyla „po zásluze potrestána“.

O další lokalitě, kterou se Piráti pokusí s dobrovolníky uklidit, rozhodovalo hlasování v anketě na Facebooku. Žatečtí občané tak rozhodli, že akce „Piráti uklízí Žatec 2“ se bude konat pod městskými hradbami. Tyto oblasti zřejmě Žatečané vidí jako nejproblematičtější. Úklid proběhne 22. 6., po seči tamních travnatých ploch. „Piráti uklízí Žatec 3“ se pak bude zabývat likvidací černé skládky v Bufu. Konkrétní termín bude oznámen v červnu.

Reklama

Výběr článků

Načítám