Hlavní obsah

Měřící imisní vůz zamíří do Ostravy-Poruby, lidé se mohou ptát odborníků

Novinky, Milan Haluška

Do ostravské části Poruba přijede v sobotu 2. března imisní měřící vůz. Lidé se mohou seznámit se stavem ovzduší a ptát se odborníků na různé otázky tohoto tématu. Vůz bude mít svou zastávku na parkovišti u Galerie – Tesco.

Foto: J. Urban

Imisní vůz města Ostravy

Článek

"Mobilní zařízení k měření znečištění ovzduší provozuje město Ostrava ve spolupráci se Zdravotním ústavem se sídlem v Ostravě. Město má imisní vozidlo od Zdravotního ústavu pronajato po 100 měřících dnů," uvedla mluvčí Ostravy Andrea Vojkovská.

Vůz je vybaven špičkovou technologií na měření a poskytuje on-line výstup na internet, například na stránky Dýchám pro Ostravu. Vůz dokáže přímo měřit hodnoty obsahu prachu ve vzduchu o velikosti částic 10, 2.5 a 1 mikrometr (PM10, PM2.5 a PM1), koncentrace oxidů dusíku, oxidů uhelnatého a siřičitého, sirovodíku či stanovit hodnoty přízemního ozónu.

"Speciální měřící vůz měří po 60 dní na 6 vybraných bodech v Radvanicích a Bartovicích, 20 měřicích dnů lokalitě v Přívoz a 20 dní podle aktuálních potřeb magistrátu po celé ploše města Ostravy. Zařízení je možno nasadit i pro řešení havarijních situací," uzavřela mluvčí.

Lidé si vůz mohou přijít prohlédnout v čase od 14 do 17 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám