Hlavní obsah

Medici budou pomáhat s depresí a odhalí rakovinu

Novinky, Gabriela Krejčová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V rámci Světového dne zdraví pořádají pražští studenti medicíny akci pro veřejnost, která se uskuteční 6. dubna v OC Galerie Harfa od 9 do 20 hodin. Letošní téma zní Stárnutí a deprese. Odborníci prozradí, jaké nemoci „nebolí“, ale zabíjí, a jak na jejich prevenci.

Foto: IFMSA CZ

Preventivní vyšetření je zcela zdarma.

Článek

Dokud člověka něco nebolí, k lékaři nejde. Češi dlouhodobě podceňují preventivní prohlídky, což může vést až k tragickým následkům.

„Mezi největší ‚zabijáky‘ v Česku patří kardiovaskulární choroby a s nimi související cukrovka či vysoký krevní tlak nebo různé formy rakoviny. Právě proto, že je povědomí o těchto onemocněních v řadách veřejnosti stále nedostatečné, zaměří se medici z organizace IFMSA CZ na zvýšení povědomí a včasnou prevenci těchto onemocnění,“ vysvětlila hlavní koordinátorka Eliška Vaňásková.

Tematická stanoviště

Pro návštěvníky budou k dispozici tematická stanoviště, kde se dozví informace jak o samotné nemoci, tak o tom, jak ji předcházet. K dispozici budou studenti z různých fakult, včetně fyzioterapeutů, nutričních terapeutů a psychologů.

Právě poslední zmíněný obor nejvíce přiblíží lidem častý problém depresí a vysvětlí, že stárnout by se mělo zdravě. Samozřejmě bude se všemi odborníky možná okamžitá konzultace na konkrétním stanovišti. Vše je samozřejmě zadarmo.

Preventivní vyšetření

„V rámci prevence budeme provádět měření tlaku, tělesného tuku či obvodu pasu a na místě budou také multifunkční váhy a blok se zdravou výživou. Pro kuřáky je připraven stánek Smoke Free, kde jim kolegové poradí, jak skoncovat s cigaretami,“ uvedla Vaňásková s tím, že letošní novinkou je projekt Úsměv všem. Kdo bude chtít, může napsat milý vzkaz pacientům do LDN, kam jim je pak medici a dobrovolníci odnesou.

Pozor na rakovinu

Pro nejmenší budou na místě lidé z projektu Nemocnice pro medvídky, kteří dětem vysvětlí, že se nemusí lékařů v bílých pláštích vůbec bát. Zájemci se naučí první pomoc a základy resuscitace.

Koho trápí bolesti zad, ukáží mu fyzioterapeuté pár vhodných cviků. Nebude chybět ani instruktáž samovyšetření prsu a varlat, protože právě rakovina patří mezi nejčastější nemoci, které ničí každoročně životy tisícům lidem bez ohledu na věk.

Akce se bude konat také 6. dubna v Hradci Králové, Olomouci a Ostravě, 21. dubna v Plzni, 22. až 23. dubna v Brně.

Reklama

Výběr článků

Načítám