Hlavní obsah

Masopustní radovánky doby barokní bude hostit ostravské Masarykovo náměstí

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již podeváté bude centrum Moravské Ostravy svědkem oslav konce masopustního období. Poslední masopustní den vychází shodou okolností na poslední únorový den v úterý 28. Hlavním organizátorem akce je Ostravské muzeum spolu s Centrem kultury a vzdělávání Moravská Ostrava.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 22.2.2017 Masopustní radovánky doby barokní budou 28. února

Článek

Ostravané se tedy mohou těšit na veselé tance, tanečky a laškovné písně - a také na maškarní průvod centrem Moravské Ostravy. Vše se bude konat od 15.00 hodin v úterý 28. února.

„V lidové tradici je masopust vymezen obdobím od svatých Tří králů do Popeleční středy, která je dnem přísného křesťanského půstu. Tímto dnem by měly skončit veškeré taneční zábavy a křesťané by měli dalších přibližně čtyřicet dnů očekávat zázrak vzkříšení,” informovala Bc. Andrea Vęglarzová z Ostravského muzea, spoluorganizátorka akce.

„Ve své pohanské podstatě je masopust dobou očekávání na probuzení jarní řírody, která později vydá své plody, a tudíž zajistí obživu všemu živému na Zemi. Je to doba radovánek a bujarého veselí, skrývající v sobě dávné magické úkony, které mají zajistit hospodářskou prosperitu, zdraví a štěstí. Tomuto poslání pradávného obyčeje chtějí každoročně dostát pořádající instituce,” dodala Mgr. Markéta Palowská, etnografka Ostravského muzea a spoluorganizátorka akce.

Podstatou ostravského masopustu bude prezentace místních zvyků, obyčejů a obřadů. Po posledních dvou letech, kdy hlavní aktéři zapojili ostravskou veřejnost do doby starověku a posléze starých Slovanů, se nyní přeneseme do období baroka, neboť právě barok je charakteristickým rozkvětem umění nejrůznějšího druhu, vedle viditelné architektury či sochařství také profesním i lidovým divadlem a masopustních radovánek.

Součástí masopustu Ostrava 2017 je III. ročník Masopustního jarmarku. Stánky budou v provozu na Masarykově náměstí od 10 hodin. Prodej nejrůznějších pochutin nápojů a řemeslných výrobků potrvá přibližně do 18 hodin.

Hlavní program s názvem Masopustní radovánky doby barokní  bude zahájen v 15 hodin. Jeho součástí bude slavnostní předání masopustního práva účastníkům z rukou starostky městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz Ing. Petry Bernfeldové. Začátek maškarního průvodu bude v 16.15. Od 17.15 hodin bude pokračovat program na jevišti masopustními scénkami zabíjení kozla a pochováním basy.

V hlavním programu se spolu s veřejností budou veselit, tančit a zpívat: Sbor dobrovolných hasičů Pustkovec, Muzikanti z Polanky, Ostravské muzeum, Bílé divadlo Ostrava, Divadlo Devítka, Rytmy - hudební skupina Čtyřlístku - centra pro osoby se zdravotním postižením Ostrava, Daniel Hrabovský, Dětský folklorní soubor Hlubinka, Dětský soubor Heleny Salichové, Malá Ondřejnica a další.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám