Hlavní obsah

Maršála Brauchitsche věznil Hitler v brdských Třech trubkách

Novinky, Vratislav Konečný

Romantický lovecký zámeček Tři trubky nechal postavit koncem 80. let 19. století u soutoku Třítrubeckého a Padrťského potoka kníže Jeroným Colloredo-Mansfeldem. Nyní je ve vlastnictví armády, ale dostanete se alespoň k jeho zahradě.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Beneš přihlížel dělostřelbě

Zámeček sloužil jako myslivecká vila, postavená v romantizujícím stylu s velkým přírodním parkem. Když byla tato část Brd ustavena a odkoupena jako vojenský újezd, Mansfeldové si odvezli většinu loveckých sbírek na dobříšský zámek. Přesto stavba dále sloužila reprezentačním účelům.

Stojí na samotě, uprostřed lesů, zvláště na podzim, kdy stromy začínají svými listy měnit barvy, je zde úchvatně. Počátkem 30. let minulého prostředí sem jezdil prezident T. G. Masaryk, navštívil újezd při jeho zřízení, v roce 1938 tu přihlížel cvičným dělostřeleckým střelbám Edvard Beneš. Jako reprezentační vila sloužil i po záboru Československa.

"Vůdcův" generálský vězeň 

V roce 1942 zde internovali jedno z předních generálů wehrmacht, polního maršála Waltera von Brauchitsch. Ten byl od 1938 do 1941 vrchním velitelem pozemní armády. Není bez zajímavosti, že v roce 1939 obdržel Pamětní medaili 1. října 1938 se sponou Pražského hradu. Hitler rozhodl, že medaile za 1. říjen bude udělována také těm osobám, jež se zasloužily o zřízení Protektorátu Čechy a Morava. Těm osobám, které již byly medailí dekorovány,  udělili sponu „Pražský hrad“.

Po neúspěších na východní frontě a kontroverzích s Hitlerem byl maršál odvolán a i ze zdravotních důvodů odešel z aktivní služby. Internovali ho na Třech trubkách, kde byl téměř do konce války. Pak ho zajali Spojenci a zemřel ve Vídni ve vojenské nemocnici.

Po válce se staly Trubky výjezdním místem generality, při cvičení se tu pořádaly hostiny a na zvěř bohatý revír měl armádním střelcům co nabídnout. Na objektu je několik necitelných úprav, ale na rozdíl od jiných objektů nepadl jako cvičný terč. V nedaleké Dobřívi najdete funkční vodní hamr.    

Újezd je o víkendech částečně otevřen, nádherná partie jsou Padrťské rybníky a zřícenina hradu Valdek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám