Hlavní obsah

Malíř světla Ilko přestaví svá díla v obrazárně na pražském Staroměstském náměstí

Novinky, Michaela Fialová Rozšafná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obrazárna Kamenný stůl na Staroměstském náměstí představí od 4. dubna novou výstavu – uměleckou tvorbu v expozici Svět a světlo představí malíř Alexandr Iljuščenko neboli Ilko. V prostorách galerie budou návštěvníci moci obdivovat obrazy s přírodní tematikou, kresby s koňmi, psy či ženské akty.

Foto: Archiv J. Špačkové

Ilkovy obrazy charakterizují také přírodní motivy

Článek

„Na výstavě bude k vidění asi 25 olejů na plátně a 10 kolorovaných kreseb,“ informovala kurátorka výstavy Jindra Špačková. Jak uvedla, většina obrazů je realistická s motivy krajin. „Zákoutí Šumavy, jižních Čech, Prokopského údolí, ale i přírodní scenérie, které vznikly v malířově mysli. Zastoupena bude také symbolistní a figurální malba,“ dodala Špačková.

Vernisáž zahájí fanfáry

Vernisáž výstavy Svět a světlo se uskuteční ve čtvrtek 4. dubna od 17.30 hodin. V kulturním programu vystoupí člen orchestru Národního divadla Miroslav Talián a manažer Dětské opery Praha Luboš Krystlík. Podle informací od kurátorky výstavy oba muži zahrají na lesní rohy – tzv. horny – slavnostní fanfáry a několik kousků z partu podle vlastního výběru.

Vzhledem k tomu, že obrazárna Kamenný stůl žije vlastním životem, konají se v ní firemní a soukromé akce, musí si zájemci o prohlídku výstavy návštěvu zdarma domluvit s galeristou Martinem Chylíkem. „Obrazárna zároveň funguje jako prodejní galerie, jednotlivá díla se tak lidé mohou zakoupit,“ uvedla kurátorka Jindra Špačková.

Malíř Ilko, vlastním jménem Alexandr Iljuščenko, se narodil v roce 1955 v Bělorusku a v roce 1987 se přiženil do Čech. Žil v Českých Budějovicích, v Příbrami a nyní v Praze. Je novoromantik a ve svých dílech vychází z impresionismu a symbolismu. Název výstavy Svět a světlo charakterizuje jeho styl nejvíce – světlo dokáže vetknout do pláten přirozeným a unikátním způsobem. Jeho světlo není pouze to faktické a zachycené, ale i to vnitřní, duchovní. Tím jsou prodchnuta všechna jeho plátna.

V současné době je možné Ilkova plátna zhlédnout kromě Obrazárny Kamenný stůl také v Komerční bance v pobočce na Hradčanech, v Domě U dvou zlatých hvězd v Praze 1 a v pobočce KB na Palmovce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám