Hlavní obsah

Lupiči přepadli seniory na chalupě, svázali je a ohrožovali pistolí

Novinky, Ondřej Kořínek

Ze slušných návštěvníků chalupy starších manželů se vyklubali agresivní ozbrojení lupiči, kteří požadovali peníze a cennosti. Stalo se tak 11. února večer v obci Vápenice na Uherskohradišťsku.

Foto: Policie ČR

Identikit jednoho lupiče

Článek

Bylo kolem osmé hodiny večerní, zrovna skončily večerní zprávy, když u dveří chalupy ve Vápenici zazvonili dva cizí muži. Pětašedesátiletý muž vyrazil otevřít v domnění, že jsou to nějací známí nebo sousedé. Po otevření se ale dva cizí muži vtlačili dovnitř. Mezitím přišla i sedmašedesátiletá manželka, která chtěla vědět, kdo je navštívil.

Jeden z lupičů ale starší paní zatlačil do obývacího pokoje, druhý lupič povalil muže na zem a zezadu mu nasadil pouta. Poté mu přiložil k hlavě pistoli a křičel na něj, kde jsou peníze. Muž odvětil, že na chalupě moc peněz nemá a že je důchodce. Muž se proto stejným způsobem šel zeptat i jeho manželky, která mu řekla to samé. Lupič na ní křičel, že bude mrzák a přivázal jí lepící páskou k noze stolu a přelepil jí ústa.

„Následně oba pachatelé přišli ke spoutanému muži, přehodili mu přes hlavu deku, omotali lepicí páskou a odvedli jej do koupelny, kde jej zamkli. Poté prohledali všechny místnosti chalupy a za chvíli odešli a zamkli. Přepadené ženě se po chvíli podařilo uvolnit lepicí pásku a mohla dojít za manželem, kterému sundala z hlavy deku. Oknem vyskočila ven a šla k sousedům volat na policii o pomoc,“ vysvětlil podrobnosti policejní mluvčí Aleš Mergental.

Policisté, kteří vyrazili na místo, osvobodili muže z pout a postupně s oběma přepadenými zjistili škodu. Lupiči si odnesli tři tisíce korun, dva mobilní telefony a šperky. Celková hodnota byla vyčíslena na 25 tisíc korun.

Kriminalisté na místě také zjistili, že lupiči měli u budovy bývalé pohraniční stráže zaparkované vozidlo stříbrné barvy.

„Oba lupiči mluvili česky. Ani jeden z nich nebyl maskován. Jeden z pachatelů byl ve věku okolo třiceti let, vysoký asi 185 cm, štíhlé postavy, obličej protáhlý oholený, na hlavě měl pletenou čepici a byl oblečen do tmavého sportovního oblečení se dvěma světlými svislými pruhy. Druhý z pachatelů byl také ve věku okolo třiceti let, také bílé pleti, jeho štíhlá postava dosahovala výšky okolo 170 cm. I on byl oholen, na hlavě měl pletenou čepici a oblečen byl do šedé sportovní bundy,“ popsal lupiče mluvčí.

V souvislosti s případem pátrají policisté po neznámém muži u benzínové pumpy ve Starém Hrozenkově kolem sedmé hodiny večerní. Mohl by policistům přinést cenné informace.

„Pokud by měl kdokoliv informace k pachatelům, jejich pohybu nebo k loupeži samotné, ať se s informacemi neprodleně ozve na linku 158. Kriminalisté intenzivně sbírají detailní informace, které by měly vést k odhalení a dopadení pachatelů, jimž za spáchání trestných činů loupeže a porušování domovní svobody hrozí až deset let vězení,“ uzavřel Mergental.

Reklama

Výběr článků

Načítám