Hlavní obsah

Lucie Švehlová: Děkuji všem pracovníkům Charity, kteří se obětavě starají o seniory v této náročné době

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karanténa změnila život mnoha lidem. Mezi nimi je i Mgr. Lucie Švehlová, ředitelka Oblastní charity Klatovy, která vede osmdesátičlenný tým charitních pracovníků, padesát z nich se pak stará o zhruba 360 starých lidí na Klatovsku. S Mgr. Lucií Švehlovou přinášíme rozhovor.

Foto: z archivu Jitky Růžičkové

V Domově pokojného stáří Naší Paní v Klatovech, který sídlí ve Václavské ul. č. 12, je zákaz návštěv

Článek

Jaká jste museli přijmout pravidla, jak se změnil v těchto dnech váš život v Domově pokojného stáří?

V našem Domově pokojného stáří máme zákaz návštěv. Museli jsme postupně zpřísnit opatření. Od pondělí 16. března máme zákaz vycházení našich klientů. Mohou do areálu, kde je krásná zahrada, ale nemohou ven. Bohužel nemohou ani na víkendy k dětem, na což byli zvyklí, takže situace je velmi těžká pro rodiny i samotné seniory. Byli zvyklí na kontakt se svou rodinou, a teď ho nemají. Pomáháme jim s telefonováním, ale osobní kontakt nahradit nedokážeme.

Jak byl váš domov připraven na tuto těžkou dobu?

Měli jsme pár jednorázových roušek, které už nemáme, a roušky si šijeme. Dvě naše pracovnice momentálně nedělají nic jiného. Naše nízkoprahové kluby jsou zavřené, takže i ti, kteří tam pracují, šijí roušky nebo pomáhají v jiných službách. Dostali jsme darem látky, příbuzní našich pracovníků také šijí. Takže roušky, ústenky si šijeme. Hasiči nám darovali 5 litrů dezinfekce, která nám pomalu dochází, ale opravdu nejsme připraveni na propuknutí nákazy.

Vy navíc ještě potřebujete roušky pro sestřičky v terénu...

Určitě. Máme sestry v terénu, které zajišťují zdravotní péči předepsanou lékařem a pečovatelky, které pomáhají v domácnostech s úkony, jako je hygiena, nákupy, dovoz obědů atd. Nemáme jediný respirátor FFP3, máme převážně šité roušky. Dohromady nás je osmdesát, od státu jsme dostali 139 jednorázových roušek. Dnes by mělo dojít 39 respirátorů FFP2. Věřím, že se situace zlepší.

Máte v těchto dnech dostatek personálu?

Máme několik lidí na OČR, pár lidí na neschopnosti. Zatím to zvládáme. Hlásí se nám dobrovolníci, které jen evidujeme. Čekáme, že bude hůř.

O kolik starých lidí se vaše Oblastní charita Klatovy stará?

Pečovatelská služba celkově, i s okolními vesnicemi, má přes 200 klientů, o dalších 130 klientů se starají zdravotní sestřičky v terénu. V našem Domově pokojného stáří máme 27 klientů. Čekáme nárůst požadavků na dovoz obědů, nebo nákup. Objednali jsem jídlonosiče, abychom mohli vyhovět.

Co byste v těchto dnech nejvíc potřebovali?

Dobrovolníci mohou přinést ušité roušky do Václavské ulice 12, máme jich stále nedostatek, protože je rozdáváme našim klientům, které navštěvuje pečovatelská služba nebo sestřičky z domácí péče.

Co chcete vzkázat na závěr?

Vidím vstřícné, ochotné, pomáhající lidi kolem sebe jako zelené stromy na poušti. Stromy, které si na nic nehrají, jsou přirozeně krásné a dávají své ovoce všem, kdo jdou kolem. Je to těžký čas, ale zároveň čas zázraků. Jsem vděčná, že v dnešní době pouště nejsem sama. Chtěla bych moc poděkovat všem, kteří pracují v klatovské Charitě, kteří jsou ochotni chodit do práce i v tak těžké době. Většina zaměstnanců pracuje s otevřeným srdcem a touhou pomoci těm nejzranitelnějším. Děkuji i ostatním, kteří nám pomáhají podle svých možností. Za to mají mé velké poděkování a obdiv.

Reklama

Výběr článků

Načítám