Hlavní obsah

Lucembursko, pohádkové velkovévodství nejen v době adventu

Novinky, Šárka Stanieczková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pojďte nasát předvánoční atmosféru do málo turisty navštěvovaného Lucemburska. Tato země vás nadchne nejen svou historií, ale i velice mírumilovnými lidmi.

Foto: Šárka Stanieczková

Lucemburk, výhlídka z Rue de Fort Olisy

Článek

Lucembursko, oficiálně Velkovévodství lucemburské, se rozkládá západně od německých hranic. Je to malý, západoevropský vnitrozemský stát sousedící s Belgií, Německem a Francií.

Žije zde zhruba 500 000 tisíc obyvatel, kteří hovoří úředními jazyky - a to především lucemburštinou, dále také francouzštinou, méně zde již uslyšíte němčinu. Země je zakládajícím členem Beneluxu, NATO, Evropské unie, OECD a hlavní a největší město Lucemburk je sídlem mnoha jejich institucí.

Lucembursko má velmi rozvinutou ekonomiku. Podle Mezinárodního měnového fondu se jedná o ekonomiku s nejvyšším nominálním HDP na jednoho člověka na světě. Není se tedy co divit cenám, které jsou zde velmi vysoké u všeho, v porovnání s českými, ale také odpovídají mzdám v tomto státě.

Třetina pracujících v Lucembursku nežije. Dojíždí z pohraničí Francie, Belgie ale i z Německa. Jak již bylo výše zmíněno, "žití" v tomto státě je finančně náročnější než v okolních zemích, především ceny nemovitostí. Plat zde podléhá nižší dani, tedy se zde vyplatí pracovat.

Historie

Dějiny samostatného Lucemburska počínají vznikem lucemburského hradu. Okolo hradu postupně vznikalo středověké město, jež se stalo střediskem nevelkého, leč svou polohou nikoliv nepodstatného panství.

Lucemburské hrabství vzniklo roku 963 a na vévodství bylo povýšeno roku 1354 Karlem IV. Ten byl zároveň českým králem. Na český trůn se Lucemburkové dostali v roce 1310, kdy se Jan Lucemburský oženil s Eliškou Přemyslovnou. Po dlouhém období nadvlády jiných zemí získalo Lucemburské velkovévodství samostatnost v 19. století.

Hlavní město Lucemburk je zároveň největším městem v zemi. Mezi další důležitá sídla patří Esch-sur-Alzette, Echternach, Diekirch, Differdange, Dudelange a Sanem. Zajímavý je i Vianden s rozsáhlým románsko-gotickým hradem a domem spisovatele Viktora Huga.

Podnebí země ovlivňuje Atlantský oceán, ale i kontinentální klima. Lucembursko patří do západoevropského kontinentálního klimatického regionu, a tudíž zde nejsou žádné extrémní teploty.

Město Lucemburk je velmi malé. Dá se tedy projít, nebo chcete-li procestovat za pár dní. Jsou zde historické domy, mosty, náměstí, krásné výhledy, a mnohé další. V době předvánoční na vás dýchne kouzlo tohoto města. Lidé zde jsou velmi milí, příjemní, ochotní ale především usměvaví. Jde z nich cítit pohoda a spokojenost. Na trzích hraje typická hudba adventu, vzduchem se line vůně cukrovinek, punče a vonných tyčinek.

Pokud se rozhodnete poznat tuto úchvatnou zemi, připravte si dostatek peněz. Ubytování je zde velmi drahé. Noc vyjde v přepočtu na osobu od 700 korun v levnějších penzionech, v hotelech kolem 900 korun. Strava je zde také v porovnání s českými cenami dražší. V levnějších restauracích vyjde např. Caesar salát na 10 - 13 eur, masitý pokrm se pořídí za 15 - 30 eur, horký čaj 2 - 3 eur, a třeba svařák na náměstí stojí 5 eur - z toho 2 eura depozit za hrníček. Doprava je zde autobusová, za 1,5 eur na 2 hodiny s přestupy po městě. Platí se u řidiče.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám