Hlavní obsah

Litoměřice – město pro malé i velké objevitele

Novinky, Alice Šplíchalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pověst praví, že se bohatí měšťané v jednom městečku měli tak dobře, až museli zlato roztavit a nechat z něj udělat zlaté slepičky. Ty ukryli do hliněných hrnců a zakopali v hlubokých sklepech. Chcete-li zkusit své štěstí a vydat se hledat bájný poklad, zamiřte do takzvané Zahrady Čech – Litoměřic.

Foto: CBS Flying Team

Město Litoměřice

Článek

Město, které leží na soutoku řek Labe a Ohře v severních Čechách, bylo založeno jako královské město v rozmezí let 1219 – 1228. Litoměřičtí se přiklánějí k dřívějšímu datu a i proto v letošním roce slaví výročí 800 let založení města.

800 let historie

V srpnu můžete v Litoměřicích navštívit hned několik akcí spojených s oslavami výročí založení města.

Za zmínku stojí Litoměřické svátky hudby. Na 7. ročníku hudebního festivalu klasické hudby se v pátek 30. srpna od 19 hodin představí houslisté Václav Hudeček a Josef Špaček společně s dirigentem Jiřím Kubátem a Plzeňskou filharmonií. Kostel Zvěstování Panně Marii opět v sobotu od 19 hodin rozezní zpěv Štefana Kocána, Štěpánky Pučálkové a Slávky Zámečníkové.

Pokud nejste fanoušky vážné hudby, nezoufejte. Ve stejném termínu, tedy od pátka 30. srpna až do neděle 1. září, můžete navštívit Filmový festival Litoměřice. Na 7 různých lokalitách budete mít možnost zhlédnout tři desítky filmů ze všech koutů světa, zúčastnit se zajímavých workshopů, vernisáží a nebo i koncertu.

Další informace o oslavách na www.litomerice-info.cz/cz/800-let-litomeric/

Tradiční řemesla

Litoměřice se mohou pyšnit i snahou zachovávat tradiční řemesla. Jedním z nich je i grafická technika kamenotisku – litografie. V domě zvaném Gotické dvojče tak můžete navštívit litografickou dílnu, jejímž cílem je chránit a šířit naše národní kulturní dědictví.

Pro mnohé známější technikou je výroba ručního papíru. Ve starobylé věži hradebního opevnění města Litoměřice si můžete v dílně vyzkoušet na vlastní kůži výrobu ručního papíru. Při prohlídce se dozvíte, jak se papír vyrábí, celý proces uvidíte a kdo bude chtít, může si vytvořit i vlastní arch. Dílna je pro návštěvníky otevřena od dubna do září vždy v pondělí a čtvrtek od 10 do 17 hodin.

Výši vstupného a další informace se dozvíte na stránkách spolku www.rucnipapir.com

S dětmi za loutkami

Máte doma děti, které návštěvy v muzeu nebaví a musíte je napomínat, aby na nic nesahali? Pak pro vás máme ideální tip na místo, kde si budou moci s exponáty dokonce hrát. Galerie loutek v bývalé jezuitské hvězdárně nabízí přes 250 loutek a pohádkových dekorací, které si mohou děti nejenom prohlédnout, ale s některými z nich si i pohrát a vyzkoušet si práci loutkoherce. Nejstarší a nejvzácnější loutka je čert, který byl vyroben před více jak 110 lety. Galerie má otevřeno od dubna do září každý den od 9 do 17 hodin.

Tím výčet zajímavostí v Litoměřicích zajisté nekončí. Další tipy na výlety, akce či ubytování naleznete v Informačním centru. Pokud se na tyto i jiné krásy chcete podívat z pohledu ptáků, budete mít příležitost v připravované knize Litoměřicko z nebe.

Reklama

Výběr článků

Načítám