Hlavní obsah

Litinová rozhledna nad Löbau je evropským unikátem

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je mimořádná a je si toho vědoma. Zdobení, portréty i nápisy na jejích stěnách zlatě září na černém podkladu litinového krajkoví. Věž pojmenovaná po králi Bedřichu Augustovi je pomníkem inženýrství a rukodělného umu. Postavili ji v roce 1854, je o 33 let starší naší první rozhledny - Slovanky.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Zdálky vypadá, předsunuta televiznímu vysilači, jako černý komín umístěný na kraj čedičového kopce. Její krásu si vychutnáte zblízka, kdy si budete moci prohlédnout mistrovskou práci tehdejších řemeslníků.

Téměř krajková věž, jako by ji vykul litinový cukrář,  měří 28 metrů a má tři vyhlídkové plošiny, na vršek vystoupáte po 120 schodech. Předtím musíte vhodit jedno euro do propouštěcího turniketu. U paty pak restauraci, kterou otevřeli zároveň se zpřístupněním rozhledny.

Při patě věže jsou na stěnách umístěny pamětní tabule o občanech, kteří se o rozhlednu zasloužili, zrovna jako oslavné verše na krále Bedřicha Augusta. Jeho podobizna visí nad vchodem vyvedená ve zlaté barvě. Protože jsem v Lužici, zjistíme, že Löbau má ještě jedno jméno, takže stojíme na Lubijské hoře i Löbauer Bergu v Německu.

Vrch byl původně vyšší, ale seizmická činnost ho trochu „zkrouhla“, po obou stranách kopce najdete skalné moře tvořená čedičem. Rozhled je dokonalý, opět nejlepší při podzimních povětrnostních podmínkách, kdy při jasném počasí jsou vidět Lužické a Jizerské hory. Město leží na opačné straně šluknovského výběžku na spojnici Rumburk – Budyšín, dá se k němu přijet i přes Žitavu.

Parkoviště je asi 400 metrů od věže.  Na kopec vede pohodlná asfaltka, z města turistické stezky. Otevírací doba: květen-září po-pá 9.00–20.00 h so-ne 9.00–22.00 h říjen-duben po-pá 10.00–18.00 h so-ne 10.00–20.00 h    

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám