Hlavní obsah

Lidé krmí Plastožrouta, ten zas plní dětské sny

Novinky, Libuše Miarková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Patnáct pytlů s petvíčky nasbírali žáci Základní školy v Branticích ve dnech od 17. září do 19. listopadu letošního roku. Zúčastnili se tak Brantického vrškobraní, které zorganizovali učitelé z místní malotřídky.

Foto: archiv Jelínek-Trading Zlín

Plastožrout je maskotem soutěže ve sběru víček

Článek

Navštěvuje ji třiačtyřicet žáků a dvanáct z nich – páťáci – se radují z finančního výtěžku za odevzdaná víčka nejvíce.  Získaná částka ve výši 1554 koruny totiž částečně pokryje výdaje na  jejich březnový lyžařský výcvik ve Skiareálu Kopřivná v Malé Morávce.

„Potvrdilo se, že když sběrovou akci vyhlásíme a přitom hned sdělíme, na jaký účel získané peníze půjdou, děti i jejich rodiče a také další obyvatelé obce s 1365 obyvateli se rádi zapojí,“ uvedl Adam Šimunek, ředitel Základní školy v Branticích.

Ten také pytle s víčky v pátek 23. listopadu naložil do auta a společně se zástupkyní Irmou Suhajovou dopravil do závodu Jelínek-Trading ve Vrbně pod Pradědem, kde víčka podrtili a zhotovili z nich zahradní kompostéry pro tuzemský i zahraniční trh.

Plastožroutí soutěž trvá do konce května 2019

Sběrem a odevzdáním petvíček k recyklaci se brantičtí žáci zároveň zapojili do soutěže Nakrmte Plastožrouta. Je určena pro školy, školky, domy dětí a mládeže, různé spolky a oddíly.  

Jak uvedla Adéla Tomšů z plastožroutího týmu zlínské společnosti Jelínek-Trading, dosud se do osmého ročníku soutěže, který byl vyhlášen počátkem letošního června, zapojilo 57 škol, školek a sdružení s 11 221 kilogramy nasbíraných petvíček. Největší nápor však organizátoři již tradičně očekávají ve výkupních střediscích ve Vrbně pod Pradědem, Křelově a Rynolticích několik týdnů před uzávěrkou soutěže, která je pro osmý ročník stanovena na 31. května 2019. 

„To však neplatí pro ostatní naše partnery, kteří střádají petvíčka pro handicapované děti. Ti je vozí průběžně po celý rok, a to ve značném množství. Vždyť jen za posledních šest měsíců jsme jich vykoupili téměř 90 tun,“ dodala Adéla Tomšů.

Získané peníze pak putují zejména na úhradu mimořádné lázeňské péče vážně nemocných dětí. To potvrdila i Renata Malátová, maminka pětileté Eričky: „Má dcera trpí postvakcinační encefalopatií a má nárok na státem hrazený lázeňský pobyt jednou za půl roku. Jenže podle ošetřujícího lékaře léčba Eričky vyžaduje tři až čtyři lázeňské pobyty za rok. Bez pravidelného cvičení a dalších procedur souboj se svou nemocí nevyhraje. Tak ráda by se sama posadila, udělala první krůček, uchopila hračku, ale zatím to nejde,“ svěřila se Renata Malátová, která se snaží sehnat finanční prostředky na častější pobyty v lázních mimo jiné i sběrem petvíček. V listopadu jich přivezla do Křelova 3332 kilogramy. Za získané prostředky se s Eričkou chystá v prvním lednovém týdnu do lázní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám