Hlavní obsah

Libochovice hostily osmý ročník festivalu zdravotně postižených Umíme se bavit

Novinky, Jiří Růzha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úterý 11. září se v Libochovicích sešlo na 80 umělců ze sedmi zařízení a spolků sociální péče, aby pobavilo na 400 diváků na osmém ročníku festivalu s přiléhavým názvem Umíme se bavit.

Foto: Jiří Růzha

Umíme se bavit 2018 - Lucarino Dance se zástupci Ústeckého kraje, města Libochovice a patronkou festivalu

Článek

Proč název Umíme se bavit? Festival si vzal za úkol ukázat dětem a dospělým v Libochovicích a okolí, že umělecké cítění, hudba a tanec, není jen prioritou nás zdravých, že existují handicapovaní malíři, básníci, spisovatelé, herci, hudebníci a dokonce i tanečníci. Stejně tak, jako dokáží umění přijímat, dokáží jej i dávat. Sice není vždy vše dokonalé, ale tady se dokonalost necení, zde se oceňuje vytrvalost a trpělivost. Nacvičit jedno takové vystoupení to znamená i několik měsíců tvrdé práce. Ovšem celkový zážitek je stejný, ne-li větší.

V dopoledním bloku pro žáky Základní školy se velmi dobře bavilo na dvě stě dětí a dospělých. Dvě hodiny dlouhý blok divadla, hudby a tance dokázal během chvíle prolomit bariéry a většina diváků byla doslova vtažena do dění na jevišti.

Festival zahájila starostka města Libochovice Ing. Jana Holá. Oba bloky skvěle uváděla herečka a patronka festivalu Ivanka Andrlová, která, společně se zástupkyní T. O. Bílý zajíc Líbou Žákovou mezi jednotlivými vstupy vylosovala z každé třídy dva šťastné majitele různých dárků s emblémem festivalu – sluníčkem.

Diváci mohli zhlédnout taneční skupinu Lucarino Dance z Libochovic tančící s vozíkem a americké Line Dance, divadelní soubor Termiti z DZR Terezín s pohádkou O Budulínkovi, taneční skupinu Boubelky z MPS DS Louny, která se představila tanci Dáme si sangrii, Ona a on a Slunečnice, taneční soubor z Domova Krajánek Jesenice s úžasnou sestavou Máme rádi muzikály s originálním pojetím narození Drákuly, hudební skupinu AJETO z Domova pro osoby se zdravotním postižením Sulická Praha, taneční soubor z DSS Česká Lípa s tancem Barevné hrátky a nejvzdálenější účastníky festivalu hudební skupinu Rytmy ze Čtyřlístku Ostrava s jejich úžasným bubenickým číslem.

Atmosféra byla úžasná a výkony skvělé. Všichni účinkující byli odměněni drobnými dárky, které předaly členky spolupořádající T. O. Bílý zajíc Libochovice. Oběd tentokrát skvěle připravila Pizzerie Pietro. Po slavnostním ukončení festivalu, kterého se ujal šerif T. O. Bílý zajíc, se konala již tradiční diskotéka Petra Vrány. Ten svým skvělým výkonem uzavřel celý roztančený den.

Festival pořádalo město Libochovice společně s T. O. Bílý zajíc Libochovice za finančního přispění Ústeckého kraje z Programu podpory regionální kulturní činnosti na rok 2018 Ústeckého kraje. Záštitu nad festivalem si vzali radní Ústeckého kraje Jitka Sachetová, která s nadšením zhlédla odpolední část programu, a starostka Libochovic Ing. Jana Holá. Ovšem svoje místo zde mají i sponzoři, tím byl letos opět Skloservis s. r. o., jehož majiteli patří obrovský dík, dále pak Božence a Jitce z Pizzerie Pietro Libochovice za skvěle připravené jídlo a nádherný přístup k účastníkům.

Osmý ročník festivalu Umíme se bavit (www.umimesebavit.bilyzajic.com) skončil, zůstalo po něm mnoho zážitků a mnoho fotografií. Doufejme, že za rok se sejdeme při dalším, devátém ročníku.

Reklama

Výběr článků

Načítám