Hlavní obsah

Letošní Pardubické hudební jaro zahájí PKF – Prague Philharmonia s Ivo Kahánkem a Markem Šedivým

Novinky, Dana Ehlová

Koncertem b moll P. I. Čajkovského a Symfonií č. 8 „Anglickou“ A. Dvořáka zahájí PKF – Prague Philharmonia s dirigentem Markem Šedivým a klavíristou Ivo Kahánkem ve čtvrtek 3. března v 19 hodin v Sukově síni Domu hudby v Pardubicích již 38. ročník mezinárodního festivalu Pardubické hudební jaro.

Foto: Pardubické hudební jaro (archiv)

38. ročník mezinárodního festivalu Pardubické hudební jaro zahájí PKF – Prague Philharmonia s Ivo Kahánkem a Markem Šedivým.

Článek

Program zahajovacího koncertu

Petr Iljič Čajkovskij zkomponoval klavírní koncert č. 1 b moll op. 23 na přelomu let 1874 a 1875. Několik dnů po dokončení ho přehrál svému blízkému příteli, proslulému klavíristovi Nikolaji Rubinsteinovi, jemuž měl být věnován.

Rubinstein však k Čajkovského překvapení prohlásil dílo za plytké, neživotné a nehratelné. Doporučoval ho přepracovat, nebo lépe zkomponovat zcela znovu s použitím původního tematického materiálu. Čajkovskij si však byl kvalitou koncertu jistý a nabídl ho vynikajícímu klavíristovi a dirigentovi Hansi von Bülow, který ho pak s úspěchem provedl ve světové premiéře v Bostonu při svém americkém turné. 

Dvořákova „Osmá“ dosahuje co do popularity a četnosti provozování téměř k symfonii Novosvětské. Je totiž dílem radosti a životní pohody, které Dvořák zažíval za pobytu ve Vysoké, uprostřed milované přírody. Zde také vytvořil větší část tohoto díla, což bezpochyby příznivě ovlivnilo jeho invenci: každá ze čtyř vět má totiž zřetelně odlišný charakter.

Interpreti

Dirigent Marek Šedivý debutoval v roce 2009 na Chopinově festivalu v Mariánských lázních ještě v době studií na Pražské konzervatoři. Jako posluchač ve třídách Hynka Farkače, Miriam Němcové a Miroslava Košlera absolvoval v roce 2010 vystoupením v Rudolfinu, kde dirigoval Dvořákovu Symfonii č. 9 „Z Nového světa“ u příležitosti 200. výročí založení Pražské konzervatoře. Během studií se rovněž účastnil mistrovských kurzů např. u Kennetha Kieslera (University of Michigan) či Vladimira Ponkina (Moskevská konzervatoř).

Marek Šedivý spolupracuje s orchestry: PKF – Prague Philharmonia, Symfonickým orchestrem hl. města Prahy – FOK a Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu a dalšími tělesy.

Ivo Kahánek je absolventem Janáčkovy konzervatoře v Ostravě ve třídě Mgr. Marty Toaderové a Akademie múzických umění v Praze ve třídě prof. Ivana Klánského. Má za sebou také studijní stáž na prestižní londýnské Guildhall School of Music and Drama u Ronana O´Hory a mnohé mistrovské kurzy.  

Po úspěšných debutech na festivalu Beethovenfest v Bonnu a na Pražském jaru obdržel pozvání od Symfonického orchestru BBC k vystoupení na festivalu BBC Proms v londýnské Royal Albert Hall. Tam v srpnu 2007 pod taktovkou Jiřího Bělohlávka provedl Klavírní koncert č. 4 Inkantace Bohuslava Martinů, živě přenášený televizí a rádiem BBC i českou stanicí Vltava.

Není divu, že si Ivo Kahánka vybral Sir Simon Rattle ke dvěma vystoupením s Berlínskou filharmonií v listopadu 2014. Následoval nadšený ohlas odborné kritiky i široké veřejnosti. Mladý klavírista se stal po Rudolfu Firkušném teprve druhým českým pianistou v historii, jenž vystoupil s tímto světoznámým tělesem.

PKF – Prague Philharmonia vznikla v roce 1994 z iniciativy světoznámého dirigenta Jiřího Bělohlávka pod původním názvem Pražská komorní filharmonie, aby vnesla do českého a posléze světového prostředí čerstvý vzduch nakažlivého hudebního elánu a touhy po znamenitosti nejmenšího detailu prováděné hudby. Již zanedlouho po svém vzniku se zařadila do okruhu nejrespektovanějších orchestrů České republiky a vybudovala si vynikající renomé v Evropě i ve světě.

Reklama

Výběr článků

Načítám