Hlavní obsah

Lékařská knihovna v Krajské nemocnici T. Bati nabízí přes 17 tisíc svazků knih

Novinky, Dana Lipovská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Součástí Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně je také lékařská knihovna. Výjimečná je ve Zlínském kraji tím, že půjčování knih nebo časopisů nabízí nejen zdravotnickým pracovníkům či studentům, ale i široké veřejnosti.

Foto: Adéla Čuříková

Vedoucí lékařské knihovny Josef Šilhavík s Anatomickým atlasem z roku 1919

Článek

Laická veřejnost si tak v knihovně v areálu nemocnice může například krátit čas při čekání na své blízké. Kromě půjčování knih nebo časopisů nabízí lékařská knihovna také služby typu kopírování, přístup na internet nebo do různých databází.

„Naši knihovnu nyní využívá zhruba 1200 čtenářů, ročně uskutečníme asi 25 tisíc výpůjček. Chodí k nám lékaři z nemocnice i soukromých praxí, studenti, lidé z různých institucí, ale také široká veřejnost. Vítáni jsou všichni – pokud tedy nemají sklony k hypochondrii,” říká s úsměvem vedoucí lékařské knihovny Josef Šilhavík a dodává, že téměř každé zdravotnické zařízení má knihovnu, většinou ale slouží výhradně k jeho vnitřní potřebě. „My jako jediní v kraji poskytujeme služby všem. Odborníkům ve zdravotnictví, veřejnosti i dalším institucím.”

Nejstarším svazkem v knihovně je Anatomický atlas z roku 1919, opatřený historickým razidlem "Baťova nemocnice ve Zlíně". Nejstarším aktivním čtenářem je profesor Jaroslav Rybka, známý zlínský internista, který letos oslaví 87 let.

„A ještě máme jednu raritu, která moc nesouvisí s knížkami. Obrovský citroník starý přes sto let. Ten z pecičky citronu zasadila a vypěstovala babička mé předchůdkyně, paní Šindlerové, která se o vzkvět této knihovny po všech stránkách velmi zasloužila,” doplnil Josef Šilhavík.

Podrobnější informace o lékařské knihovně KNTB a otvírací dobu najdete na webových stránkách nemocnice.

Reklama

Výběr článků

Načítám