Hlavní obsah

Láhve s vínem a koňakem nalezené před lety na hradě Bečov mají cenu 20 miliónů

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Při slavném nálezu relikviáře sv. Maura v roce 1985 byl pod podlahou kaple hradu Bečov objeven ještě jeden poklad – 133 lahví prvotřídního vína, koňaku a šampaňského. Další tři lahve našli archeologové Národního památkového ústavu v roce 2011. Tekutý poklad byl až v těchto dnech oceněn - na 20 miliónů korun. Informaci přinesla TV Prima.

Foto: archiv hradu Bečov

Bečov nad Teplou, dva poklady na jednom objektu jsou unikum

Článek

Po důkladné expertize tak byl nález oceněn společností Premier Wines & Spirits.

Láhve byly ukryty vedle schrány svatého Maura

Sbírka pochází ze soukromého majetku rodiny Beaufort-Spontin, která musela kvůli kolaboraci s nacisty, kdy poslední majitel byl aktivním nacistou, po vydání tzv. Benešových dekretů opustit Českou republiku. Před odchodem ukryli vzácný relikviář sv. Maura a láhve pod podlahu hradní kaple.

Poklad byl objeven až po dlouhých čtyřiceti letech, kdy o odkoupení blíže neurčené historické památky začal vyjednávat americký obchodník Danny Douglas. K vyjednávání byli přizváni i kriminalisté, kteří měli za úkol zjistit, o jaký předmět má obchodník zájem.

Kriminalistům se podařilo 4. listopadu 1985 objevit v zásypu bečovské hradní kaple relikviář, později oceněný jako „památka nevyčíslitelné hodnoty“, a sbírku vzácných lahví.

Nejcennější nález vín na našem území

Tekutý poklad uložený ve speciálním depozitáři na hradě, analyzoval Jakub Přibyl, jeden z nejlepších českých sommelierů. Cenu nápojů z 19. století odhadl minimálně na 20 milionů korun.

„Z unikátní sbírky 136 lahví vína, koňaku i šampaňského, pocházejících převážně z let 1890 až 1899, jich má mnoho částečně zachovanou i etiketu. Mohu bezpečně určit nejen původ, ale i konkrétního vinaře, od kterého pocházejí, a dokonce i obchodníka, jenž vína prodával. Každá láhev má hodnotu minimálně 200 tisíc korun, některé přes půl miliónu,“ informoval Přibyl, head sommelier společnosti Premier Wines & Spirits (PWS).

Jde tedy zřejmě o nejcennější nález vín na území ČR. Sbírka obsahuje hlavně francouzská vína jako bordeaux či burgundské, ale i portské či několik lahví šampaňského.

Prvotřídní kvalita

Součástí sbírky je rovněž několik lahví z ikonického vinařství Château d`Yquem se stále čitelnou vinětou. „Jde o starobylé vinařství v Sauternes v oblasti Bordeaux, které vyrábí velmi jemná, sladká bílá vína. Jejich kvalitu a exkluzivitu dokládá i fakt, že jako jedinému vinařství mu byla v roce 1855 při bordeauxské klasifikaci vín přiznána kategorie premier cru supérieur classé,“ doplňuje Přibyl.

Tři láhve vystaví

„Tři vína, která pan Přibyl analyzoval jako archivační, tedy již nepitelná, bude možné expozičně využít v připravované nové tematické expozici relikviáře sv. Maura,“ uvedl bečovský kastelán Tomáš Wizovský.

Pokladu si nikdo nevšímal

Národní památkový ústav nechal sbírku lahví zapsat do systému správy mobiliárních fondů CASTIS jako vícenález, nikdo se však jejímu významu dlouho nevěnoval.

„Několikrát jsem žádal několik institucí, aby se unikátním nálezem zabývaly. Bohužel nikdo nereagoval,“ dodal kastelán hradu Tomáš Wizovský. Pomohlo až propojení se soukromým subjektem, tedy PWS, a sommelierem Jakubem Přibylem.

Reklama

Výběr článků

Načítám