Hlavní obsah

Kühnův dětský sbor nadchl i arcibiskupa pražského Dominika Duku

Novinky, Jiří Šmucler

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to neuvěřitelné, ale Kühnův dětský sbor slaví 80. výročí svého založení. Takovým rekordem se nemůže pochlubit žádný jiný český umělecký soubor. Na galakoncertu v pražském Rudolfinu Kühnův dětský sbor nadchl každého.

Foto: Karel Šuster

Kühnův dětský sbor v Rudolfinu

Článek

Galakoncert se konal v předvečer výročí založení Kühnova dětského sboru pod záštitou prezidenta republiky Václava Klause, za přítomnosti arcibiskupa pražského Dominika Duky a s poselstvím od sv. Anežky České v podobě pamětní medaile pro sbormistra souboru prof. Jiřího Chválu za záslužnou a dlouhodobou práci.  

Na adventním večeru zazněly slavné árie z oper a Česká vánoční mše Jakuba Jana Ryby. U dirigentského pultu Komorního orchestru pražských filharmoniků se vystřídal nadějný dirigent Petr Louženský a zasloužilý profesor Jiří Chvála. Skvělý výkon podali sólisté Yvona Škvárová, Jaroslav Březina a Filip Bandžak - bývalí členové Kühnova dětského sboru, a japonská zpěvačka Michiyo Kejko zastupující nemocnou Janu Siberu.

Rybova vánoční mše v provedení Kühnova dětského souboru byl zážitek a jako vždy při závěrečné části Communio, kdy zpívá forte celý sbor i sólisté, se tajil dech a mrazilo v zádech. Soustředěnost starších dětí na partituru a sbormistra byla obdivuhodná a uvolněnost těch nejmenších „kühňat“ zpívajících bez partitury byla dojemná i úsměvná. Jejich oči zářily, protože to byl jejich velký den.  

Kühnův dětský sbor se stal pojmem pro kvalitní sborový zpěv v provedení talentovaných mladých zpěváků. Prvním sbormistrem a zároveň zakladatelem souboru byl operní sólista Jan Kühn. V roce 1932 se skupinkou dvaceti zpěváčků vstoupil do éteru začínající rozhlasové stanice a bavil posluchače živými pořady národních písní.  

Jiří Chvála, který stojí v čele souboru již 44 let, říká o Janu Kühnovi: „Malé svěřence vedl k přirozenému, zdravému a správnému tvoření tonu a k přesné intonaci. Každý talent našel ve sboru uplatnění." Sám Chvála se zasloužil o rozvoj souboru rozšiřováním repertoáru, účastí na festivalech a spolu s druhou sbormistryní Světlanou Tvrzickou dovedl soubor v mezinárodních soutěžích k metám nejvyšším.  

Adventu sluší rozjímání nad prožitým rokem. Nechť k tomu pro klid v duši zní vánoční hudba… 

Video z části koncertu - zde

Reklama

Výběr článků

Načítám