Hlavní obsah

Krušnohorská štola Johanes láká na největší podzemní komoru

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hluboko v kopci ukrytá je štola Johannes-Kaff, kam se návštěvníci vydávají za naprosto ojedinělým podzemím, ale také se dočkají velmi příjemné teploty oproti rozžhaveným místům na povrchu. Johannes leží asi osm kilometrů od Božího Daru. Stabilní teplota v podzemí je sedm stupňů, pořádně se oblečte.

Foto: štola johannes

V podzemí je velmi příjemný chlad

Článek

Boží Dar je nejvýše položeným městem ve střední Evropě, jméno dostalo od výroku saského kurfirsta,  jenž tu povolil založení horního města. Bodejť by nepovolil, z těžby stříbra mu plynul značný výnos. Při založení osady pronesl: Tento vzácný kov je vaším chlebem, je to dar od Boha! – Boží Dar. Německy Gottesgab.

Ve dvacátých letech 16. století se tu začaly těžit rudonosné horniny, cín, měď, železo i zinek. Krušné hory jsou proděravělé jako cedník, o těžbě vypovídají i názvy osad - Krupka, Měděnec, Oloví ... Je tu mimořádný komplex důlních děl, komory patří mezi největší na světě, pod jejich stropy se návštěvníci téměř ztrácejí. 

Největší komora má rozměry 60 x 20 metrů, při výšce 10 – 12 metrů. 

Ke štole vede strmější výstup lesem.

Reklama

Výběr článků

Načítám