Hlavní obsah

Kralupské mostní infocentrum právě otevřelo

Novinky, Martin Tlustý

Na kralupském levobřežním předmostí pod bývalým mýtným domkem bylo od úterý 1. března uvedeno do provozu celotýdenní infocentrum pro tuzemské i zahraniční turisty.

Foto: Martin Tlustý

V proskleném infocentru přímo spojeném s kavárničkou I-Café se může kolem sedmi malých stolků najednou usadit až jednadvacet osob.

Článek

Infocentrum se nachází v místě někdejších levobřežních teras a vzniklo na základě stavebního projektu místní nadějné architektky Terezy Kaňkové. Ještě přibližně před padesáti lety zde fungovala veřejná WC s obsluhou. Nevyužívané prostory během let však postupně zdemolovaly hned dvě generace nenechavců a zbytek prostoru až do předminulého roku doslova opanovaly náletové dřeviny.

Moudří kralupští radní se rozhodli tuto léta neutěšenou situaci řešit za pomoci využití prostředků z Regionálního operačního programu NUTS II - Střední Čechy. Za přibližně čtrnáct miliónů korun byl obnoven přímý průchod od ZŠ Komenského k hornímu úpatí mostu TGM, odkud mohou pěší po dlouhých letech znovu pokračovat přes most do Lobečku. Dále došlo ke zdařilé revitalizaci venkovních teras i chodníčku pro sestup na louku pod mostem, která se v letošním roce jistě dočká ještě dalších terénních úprav.

Stavba samotného objektu infocentra byla velmi citlivě zasazena do stávající konstrukce mostu TGM. Nesnaží se zbytečně vyčnívat, přesto je však novostavba zřetelně odlišena. Stavbu realizovala společnost Building LT z Litoměřic, o autorský dozor se osobně staral otec autorky projektu Jaroslav Kaňka. O barevné vyladění interiéru a pořízení nábytku se naopak postaral již sám investor, čili město.

Plocha infocentra včetně prosklené kavárničky bez zázemí činí pouhých 80 m², avšak během letních měsíců se tato zvětší o obě venkovní terasy. V samotném infocentru je pod zdařile provedenou světelnou věží z původně mýtného domku umístěn dětský koutek. Dále jsou zde dva počítače s přístupem na internet a k dispozici je rovněž dataprojektor s promítacím plátnem.

Infocentrum včetně posezení v kavárničce je nekuřácké, neuvažuje se ani s prodejem teplých jídel. Zkušební provoz infocentra včetně I-Café je prozatím ÚT-SO 10-22, NE-PO 10-16 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám