Hlavní obsah

Královskému nástroji v Přepychách se vrátí původní zvuk, který mu dal stavitel v roce 1872

Novinky, Dana Ehlová
Aktualizováno

Druhá etapa obnovy historicky cenných varhan v kostele sv. Prokopa v Přepychách, postavených roku 1872 Amandem Hanischem z Rychnova nad Kněžnou, je v plném proudu. Práce týmu varhanáře Ivana Boka, který 13. srpna informoval o průběhu oprav, probíhají jak v krnovské dílně, tak na kůru kostela.

Foto: Dana Ehlová

Prázdná varhanní skříň na kůru kostela sv. Prokopa v Přepychách se brzy dočká opravených píšťal a dalších zrenovovaných dílů.

Článek

Druhá etapa opravy varhan v Přepychách je v plném proudu. Co se od dubna událo?

V dílně opravujeme především kovové a dřevěné píšťaly, dále vzdušnici hlavního stroje, která byla těžce poškozena.

Co se týče prací na místě, byl učiněn jeden velký krok, to znamená, že je již zrestaurován měch na půdě, který přijde připojit na elektrické čerpání vzduchu a obdrží nasávání vzduchu přímo z kostela, což byl hlavní handicap těchto varhan. Měchy by se totiž na kůr nevešly, tak byly umístěny na půdě. Teď už bude nasávání z kostela. Varhany se pak dají lépe naladit.

Co se týče nástupu na montáž, tak v momentě, kdy budeme mít hotovou vzdušnici, můžeme se vracet. Teď tedy na ní budeme aktivně pracovat, budeme nalepovat kůže, které tam mají být a zajišťovat těsnost.  

Jak to vypadá s píšťalami?

Píšťaly byly kdysi opraveny neodborně, respektive čistě pragmaticky, aby to hrálo a basta. Takže my je nyní restaurujeme se vším všudy, zvláště ty dřevěné. Co se týče kovových píšťal, na mnoha z nich byly neodborné zásahy, které zabraly více času. Další různé zásahy se dají spravit rutinněji. Když je píšťala nastřižená, tak ji sletuju… 

Takže půjdou všechny opravit?

V těchto varhanách jsou všechny kovové píšťaly, krom některých prospektových, originální. Ale bude provedeno optimální ladění a zvuková rekonstrukce, protože původní záměr byl zastřen zhruba dvěma přestavbami a pokaždé to dělali lidé, kteří nevyrostli na tomto řemesle. Je paradoxem, že já, o tři generace mladší, jsem se již zase vyučil na takovýchto starých mechanických varhanách.

Varhanám se tedy vrátí původní zvuk?

Ano. Při rozebírce byl poněkud přidušený, nasměrovaný někam, kam to moc nechápu. Je to v jádru barokní nástroj, chromatický, dobrý třeba i na Bacha, zvukově ale zvláště některé charakterní rejstříky tomu neodpovídaly.

Výsledkem druhé etapy tedy bude to, že varhany budou hrát?

Budou hrát, ale oproti původnímu záměru upřednostníme více práce s píšťalami a méně práce s povrchovou úpravou skříně. Už i proto, že odborník na slovo vzatý Míra Zvonař je letos vytížen. Původní odstín skříně byl jiný, než současný šedý, korespondoval s lavicemi a se zpovědnicemi.

To bude otázka příštího roku, kdy by se měla definitivně dokončit i rekonstrukce vzduchové soustavy, aby mohla být používána kompletně. Měchy jsou vlastně tři, není na půdě jen jeden.

Reklama

Výběr článků

Načítám