Hlavní obsah

Královskému nástroji v obci Hajnice svitla naděje na záchranu

Novinky, Dana Ehlová

Již mnoho let jsou varhany v kostele sv. Mikuláše v obci Hajnice, které postavil roku 1906 vídeňský varhanář Franz Josef Swoboda, nefunkční. Nyní však tomuto královskému nástroji svitla naděje na záchranu.

Foto: Královédvorský chrámový sbor (archiv)

V pátek 9. prosince 2016 se bude od 18 hodin konat v kostele sv. Mikuláše v Hajnici benefiční koncert na podporu opravy varhan v tomto kostele.

Článek

Prvním "viditelným" krokem iniciativy, v níž spojily své síly obec a římskokatolická farnost Hajnice spolu s Královédvorským chrámovým sborem, se stane benefiční koncert, který se uskuteční v pátek 9. prosince a jehož výtěžek bude použit k podpoře financování plánované generální opravy.

Vystoupí na něm a obnovu nástroje podpoří člen činohry Národního divadla Jan Hartl (umělecký přednes) a profesor pražské HAMU Jaroslav Tůma (cembalo). Na programu budou duchovní texty a hudba pro klávesové nástroje 17. a 18. století.

V podání Jana Hartla návštěvníci uslyší výňatky z básně psané prózou Zahrada mariánská od Julia Zeyera, Jaroslav Tůma zahraje díla J. S. Bacha, G. F. Händela, J. Pachelbela, ale také improvizaci na adventní téma.

Pro Hajnici, obec s necelou tisícovkou obyvatel, ležící zhruba dvanáct kilometrů od Dvora Králové nad Labem, bude benefiční koncert velkým svátkem. Vždyť se zde představí herec Jan Hartl působící v činohře Národního divadla od roku 1997, který mimo to spolupracuje také s Českým rozhlasem a posluchači ho znají z řady televizních inscenací, filmů a seriálů.

Spolu s ním si posluchači jistě vychutnají i umění varhaníka a cembalisty Jaroslava Tůmy, profesora varhanní hry na pražské HAMU, jenž koncertuje po celé Evropě, ale i v Japonsku, USA a dalších zemích. V popředí pozornosti Jaroslava Tůmy stojí také aktivity týkající se historických varhan, jejich ochrany a restaurování, čehož důkazem bude jeho benefiční vystoupení v hajnickém kostele sv. Mikuláše.

Koncert začíná v 18 hodin a organizátoři věří, že se stane odrazovým můstkem pro shromáždění dostatku financí na záchranu vzácného nástroje z dílny Franze Josefa Swobody (1870 - 1934), rakouského varhanáře působícího ve Vídni, který byl v roce 1903 jmenován císařským dvorním varhanářem a během svého života získal řadu dalších ocenění. Z jeho dílny se do dnešních dnů dochovalo celkem málo nástrojů, přičemž tři z nich se nacházejí v České republice. 

Reklama

Výběr článků

Načítám