Hlavní obsah

Královna Kleopatra a její následovnice čekají na návštěvníky na zámku v Mníšku

Novinky, Marie Charvátová

Při návštěvě zámku Mníšku pod Brdy můžete spatřit spoustu malých představitelů historických osobností, známých panovnic a panovníků. V expozici o dějinách módy stojí přes 70 panenek v úchvatných oděvech i účesech.

Foto: Anna Čelouchová

Kleopatra nosila úzké šaty a paruku z vlasů otrokyň.

Článek

O víkendu 28. a 29. března bude pro návštěvníky mníšeckého zámku nedaleko Prahy opět připraven bohatý výběr prohlídek pro děti i dospělé. Klasické prohlídky dvou zámeckých okruhů, Prvorepubliková prohlídka s vnučkou paní hraběnky, Kouzelné sklepení i Pohádkové prohlídky s princeznou Aničkou.

Pokud se chystáte navštívit naše speciální kostýmované prohlídky s princeznou či vnučkou posledních pánů, zavítáte i mezi královny a císařovny, šlechtice a ctěné dámy z různých historických období. Na začátku cesty časem jistě poznáte egyptskou královnu Kleopatru. Zajímavá osobnost, pro mnohé z nás určitě nejznámější panovnice starověku. Je pravda, že se nechala uštknout jedovatou kobrou? Kdo ví.

Říká se o ní, že to byla velká krasavice. Možná to tak úplně nebylo, ale faktem je, že uměla upoutat a věděla, jak se zkrášlit. Jak o sebe pečovala a co nosila? Povídá se, že celému tělu dopřávala mléčné koupele a svou dokonalou pleť udržovala pomocí medových masek. Třeba to funguje.

Nosila úzké šaty dlouhé po kotníky, které jí dovolovaly dělat jen krátké krůčky. Tím se lišila od chudých žen z nižších vrstev, jež nosily oděv kratší, aby jim nebránil v práci. Kolem kotníků a na zápěstí měla krásné zlaté šperky, na hlavě diadém, v uších náušnice. Jako bohatá žena vlastnila množství paruk, splétaných z vlasů otrokyň do složitých účesů a tenkých copánků.

Typické pro královnu Kleopatru, ale i pro všechny egyptské ženy a dokonce i muže, bylo výrazné líčení. K němu totiž neměli jen zkrášlující důvod, věřili, že je ochrání před bohy. Být krásná ale tehdy bylo zdraví a dokonce životu nebezpečné. Dlouhé černé oční linky se totiž malovaly galenitem se sazemi, které obsahovaly příměs olova. A to způsobuje otravu i smrt. Inu, jak se říká i dnes, pro krásu se musí trpět.

Nejen Kleopatru, ale i další královny, šlechtičny i panovníky, jako například Perchtu z Rožmberka, císařovnu Josefínu nebo Sissi v trojích šatech, můžete na Mníšku spatřit v sobotu i v neděli 28. a 29. března. Navštivte také zámecké komnaty na klasických i speciálních kostýmovaných prohlídkách.

Dětem jsou určeny Pohádkové prohlídky s princeznou Aničkou v sobotu ve 14.00 a v 15.15 hodin, v neděli v 10.30 a 11.45 hodin. Kdo by si chtěl vyslechnout zajímavé a poutavé vyprávění o životě na zámku v době mezi světovými válkami, tomu jsou určeny Prvorepublikové prohlídky s vnučkou paní hraběnky. Začínají v sobotu ve 12.30 a v neděli ve 13.15 hodin a nebuďte překvapeni, když zrovna v té době potkáte i samotnou paní hraběnku, jak odpočívá a popíjí kávu v pohodlném křesle.  

Reklama

Výběr článků

Načítám